Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Egy jókora holdhal tetemére bukkantak a Coorong Nemzeti Park területén. Felfedezői először azt hitték, valamilyen a víz által partra sodort törmeléket, például fadarabot látnak. Hát nem az volt.

Szokatlan méretű és fajtájú halat, úgynevezett holdhalat, illetve annak tetemét sodorta partra a víz Dél-Ausztrália partjainál, a Coorong Nemzeti Park területén. Az élőlényt még kedden fedezték fel, de a róla készült felvételek csak most kezdik bejárni az internetet. Erről/róla van szó:

A holdhalak a csontos halak főosztályába tartoznak, és nem csak kinézetük miatt érdekesek: egy kifejlett példány akár 1000 kiló is lehet, de a legutóbb felfedezett új faj, a Mola tecta kéttonnásra is megnőhet. Egy Portugáliánál lefilmezett egyed például akkora, hogy két embert is kitesz.

A BBC cikke szerint a most felfedezett halra (amit angolul sunfishnek neveznek) halászok egy csoportja talált rá. A felfedezők egyike, Linette Grzelak először valamilyen óriási fadarabnak hitte a tetemet, nem is gondolta, hogy létezik ilyen élőlény, amíg rá nem keresett a Google-ön. Grzelak társa, Steven Jones hosszú éveken át dolgozott halászként, és bár tudta, miféle halfajtáról van szó, elmondása szerint még soha nem látott holdhalat.

A képek készítése közben a felfedezők meg is érintették a tetemet. Azt mondták, a bőre olyan, akárcsak a rinocéroszé. Egyébként egy 1,8 méter hosszúra nőtt egyedről van szó, vagyis egy valamikor felnőtt példányról.

A faj nem jelent veszélyt az emberre, bár amikor a partközeli vizekben úszkálnak, előfordul, hogy cápának nézik őket. Méretüknél fogva ugyanakkor komoly károkat tudnak okozni a csónakokban. A tavalyi Sydney-Hobart vitorlásversenyen például az egyik hajónak vissza kellett lépnie a versenyből, miután nekiment egy holdhalnak és eltört a kormánylapátja.

Néhány hónapja egy pelikánangolnát sikerült lefilmezni Hawaiinál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások