Még biztonságosabbak lesznek a Tesla autói, jött két érdekes funkció

Még biztonságosabbak lesznek a Tesla autói, jött két érdekes funkció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy a Tesla autói okosak, nem jelenti azt, hogy nem lehet őket egy fokkal még biztonságosabbá tenni. Elon Muskék két új dologgal is bővítik a kocsik rendszerét.

A szabálytalan sávelhagyásból igen gyakran lesznek komoly balesetek, amelyek nem csak a "rendes", az önvezető autókban ülőket is veszélyeztetik. A dolog ellen a Tesla is megpróbál tenni valamit: két új funkciót dolgoztak ki, amelyek más-más módon óvják a járművek sofőrjeit és utasait.

A funkciók egyike a Lane Departure Avoidance nevet kapta, és akkor lép működésbe, ha a vezető sávelhagyáskor nem indexel, a kezei pedig nincsenek a volánon. A The Verge szerint ha a dolog túl sokszor történik meg, a vészvillogók automatikusan bekapcsolnak, miközben az autó fokozatosan visszavesz a sebességből: ilyenkor 24 kilométerrel a sebességhatár vagy a sofőr által megadott sebesség alá lassul majd a jármű.

©

A funkciót úgy tervezték meg, hogy bámikor kikapcsolható legyen, a másik fejlesztés viszont állandó jelleggel "őrködik" majd: ha a sofőr le is állítja a beszállást követően, a kocsi újbóli elindításakor a rendszer az eredeti állapotba áll vissza. A funkció Emergency Lane Departure Avoidance névre hallgat, lényege pedig, hogy az autó visszakormányozza magát a sávjába, ha úgy ítéli meg, a sofőr ütközni fog, vagy le fog sodródni az útról.

A funkciók robotpilóta nélkül is működnek majd.

A Teslákba csak most beköltöző mechanika nem új, eredetileg kamionokhoz találták ki, de jó ideje személyautókban is megtalálható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások