Figyelmeztet a Nébih: hiperaktivitást okozhat a nyelvszínezős cukorka

Figyelmeztet a Nébih: hiperaktivitást okozhat a nyelvszínezős cukorka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Egy Magyarországra is jutott lengyel édesség miatt adott ki figyelmeztetést a Nébih. A nyalánkságban olyan anyagot találtak, amitől bepöröghetnek a gyerekek.

A megengedettnél több kinolinsárga és nem jelölt tartrazin színezékeket mutatott ki a szlovák hatóság egy gyerekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában; a lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

A tájékoztatás szerint a színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban nagyobb mennyiségben a gyerekeknél hiperaktivitást okozhatnak, valamint allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot tenni minden olyan élelmiszerre, amely az érintett színezékek valamelyikét tartalmazza. A Nébih az európai uniós RASFF riasztási rendszeren keresztül értesült az esetről.

©

Az érintett a "Kiss me" elnevezésű, citrom-, málna- és feketeribizli-ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka, a 100 grammos kiszerelésű termék minőségmegőrzési ideje 2020. március 30-án jár le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások