Megdöbbentő számot közölt a Facebook: 2,19 milliárd kamu profilt töröltek 3 hónap alatt

Megdöbbentő számot közölt a Facebook: 2,19 milliárd kamu profilt töröltek 3 hónap alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kiadta átláthatósági jelentését a Facebook, amiből kiderül, majdnem annyi hamis fiók van a Facebookon, mint havonta aktív felhasználó.

Az elmúlt években egyre több szó esett arról, hogy a Facebooknak kezdenie kell valamit az álhírekkel és a gombamód szaporodó kamu profilokkal is. Zuckerbergék dolgoztak is rendesen: 2017 októbere és decembere között például 694 millió hamis fiókot száműztek az oldalról, az 1 milliárdos határt viszont csak két évvel később, 2018 októbere és decembere között sikerült átlépni: akkor 1,2 milliárd kamu profiltól szabadultak meg. Most viszont még ennél is nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak.

A Facebook legfrissebb beszámolója szerint 2019 első negyedévében mintegy 2,19 milliárd hamis fiókot töröltek a közösségi oldalról, ami egy egészen elképesztő szám, és ami nagyjából 1 milliárddal több mint a 2018 utolsó negyedévi eredménye.

Ez a szám annak fényében megdöbbentő, hogy a cég 2019 első negyedéves pénzügyi jelentése szerint az oldalnak 2,38 milliárd olyan felhasználója van, aki havonta legalább egyszer aktív. A Facebook szerint megnövekedett azoknak az automata "támadásoknak" a száma, amikor egyszerre több fiókot is létre akarnak hozni a kiberbűnözők. A cég szerint a havi felhasználók profiljának nagyjából 5 százaléka lehet nem valós. Alex Schultz, a Facebook Analytics alelnöke szerint a cél, hogy erre az 5 százalékra koncentráljanak.

Ez körülbelül 119 millió olyan kamu profilt jelent, amit folyamatosan használnak, és (még) nem tűnt fel a Facebooknak. A hamis fiókok ellen egyébként háromféle módon küzdenek:

©

A frissen kiadott átláthatósági jelentésben az is szerepel, hogy a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia proaktívan észlelték a káros tartalmak 95 százalékát még azelőtt, hogy a felhasználók jelentették volna azokat. Ezek között spameket, kamu profilokat és terrorista propagandát is találni.

Ahol komoly fejlődésre van szükség, az a gyűlöletbeszéd eltávolítása. Jelenleg "csak" az ilyen tartalmak 64 százalékát tudják proaktívan levenni, de ez még mindig 24 százalékkal több, mint amire 2017-ben voltak képesek.

Mark Zuckerberg ígéretet tett arra, hogy mostantól minden negyedévben lesz egy ilyen átláthatósági jelentés, a következőben pedig már az Instagram számai is benne lesznek.

Ha érdekli, milyen eredménnyel küzd a Facebook az álhírek ellen, a fejleményekért kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások