Mintha videojátékban lennének, úgy dolgoznak az Amazon raktáraiban

Mintha videojátékban lennének, úgy dolgoznak az Amazon raktáraiban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkakedv és a hatékonyság növelése az Amazonnak is fontos. Ki is találták, hogyan tudnák a kettőt ötvözni, igaz, kissé szokatlan megoldáshoz nyúltak.

Egy akkora cég, mint az Amazon, rengeteg embert foglalkoztat, közülük pedig nagyon sokan monoton munkát végeznek. Itt elsősorban a raktári dolgozókra gondolunk, akiket feltöltődésként nem elég szabadságra engedni, más is kell, hogy motiváltak maradjanak.

A The Washington Post azt írja, a cégóriás ki is talált egy módszert, amelyet 2017 óta öt raktárában léptetett életbe. A dolog lényege röviden a gamification, azaz a játékosítás.

A dolgozók saját asztalain ugyanúgy találhatók monitorok, ezeken pedig egyszerűbb játékprogramok is futnak. És itt jön a trükk: mindegyik játékban a való életben végzett tevékenység útján lehet előrehaladni. Akad, amelyik kompetitív elemeket is tartalmaz, így nem csak az önálló teljesítményt jutalmazza, az is számít, ki milyen eredményt ér el más kollégához képest. Senki sem végez utolsóként, és dorgálás sincs, ha valaki sorozatban rossz pontokat szerezve csak az utolsó a táblán, ez nem erről szól. Ahogy abból sem származik probléma, ha egy munkatárs inkább csak dolgozna.

Mint a WP rámutat, az Amazon kifejezetten a munkakedv növelése, a monotonitás csökkentése és más pozitívumok érdekében vezette be a különleges munkarendet. Ugyanis bár a dolgozók munkaidejükben "szórakoznak", ők is mindvégig érdemi munkát végeznek, szó sincs lazsálásról: egy Tetris-szerű programban például csak úgy lehet a következő szintre lépni, ha a munkatársak a raktárban lévő csomagokat és dobozokat a megfelelő helyre pakolták át.

[Többet dolgozunk, mint a középkori jobbágyok]

Noha az Amazon újítása miatt egy igényes és törődő vállalat képe tűnik fel, érdemes figyelembe venni a korábbi évek történéseit is. A cégóriást több alkalommal kritizálták, amiért a kollégák alulfizetettek, kimerültek, egyes részlegeken pedig nem voltak elég biztonságosak a munkakörülmények.

Ha máskor is tudni szeretne az Amazon újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások