Amit a Google Asszisztenssel beszél, azt hallják a Google dolgozói is

Amit a Google Asszisztenssel beszél, azt hallják a Google dolgozói is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szükség van a hallgatózásra a nyelvi algoritmus fejlesztéséhez.

Ezernyi hangfelvétel szivárgott ki a Google egy alvállalkozójától, amelyben felhasználók a Google Asszisztenssel társalognak. A szolgáltatás hangalapú kérdésekre képes választ adni. Ezt használják a Google okoshangszórói is köztük a Google Home termékek.

A felvételeken lakcímek és egyéb érzékeny információk is elhangzanak. Az anyagokat publikáló belga hírportál ezek alapján kereste meg az érintett felhasználókat, akik megerősítették, hogy a saját hangjukat hallják.

További kínos részlet, hogy az Asszisztensnek csak akkor szabadna felvételre kapcsolni, amikor a tulajdonos az "OK Google" vagy "Hey Google" megszólítással fordul hozzá. A fájlokban viszont sok olyan beszélgetés van, amelyek így nem kerülhettek a szerverekre. Vannak köztük hálószobai beszélgetések, vagy szülők és gyerekek közti szóváltások is.

A Google közleményben reagált az ügyre. Ebben az alvállalkozót hibáztatják a szivárgásért.

A cég szerint nem titok, hogy nyelvi szakértőkkel vizsgáltatják a felvett anyagokat. Az ő feladatuk tökéletesíteni a szövegértő algoritmust, és elengedhetetlen a fejlesztéshez.

Most azt is elismerte a Google, hogy belső munkatársaik is belehallgatnak a felvételekbe. Hozzátették, szigorú szabályok akadályozzák meg, hogy ezek nyilvánosságra kerüljenek. A vizsgált részleteket csak úgy kapják meg a fejlesztők, hogy nem tudják, melyik felhasználóhoz tartoznak.

A Google továbbá felhívja a figyelmet, hogy a hangvezérelt alkalmazás alapértelmezésben nincs bekapcsolva, a bekapcsoláshoz szükséges végfelhasználói szerződés pedig jelzi, hogy a felvételeket felhasználhatják a fejlesztésben. Ezenkívül beállítható, hogy az Asszisztens 3 vagy 18 havonta törölje az anyagokat, illetve ezek kézzel is eltávolíthatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.