Amíg ön aludt, egy jókora űrhajó szénné égett a légkörben – fotó

Amíg ön aludt, egy jókora űrhajó szénné égett a légkörben – fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Progressz MS-11 orosz teherűrhajó többek közt hulladékkal teletömve indult vissza a Föld felé, hogy aztán előre eltervezetten megsemmisüljön a Csendes-óceán felett.

Az űrügynökségek bevett szokása, hogy a használaton kívüli, elavult, vagy a küldetésüket már teljesített eszközeiket biztonságos módon megsemmisítik. Mivel ezek közt olyan járművek is vannak, amik odafent keringenek, többségüket a légkörbe irányítva égetik el. Ez történt most a Progressz MS-11 orosz teherhajóval is.

Az űrhajót március 29-én szerelték össze hordozórakétájával, majd néhány nap elteltével indítóállásába szállították. Végül április 4-én küldték fel, hogy az ISS-hez csatlakozva tudományos műszereket, élelmiszereket, gyógyszereket és higéniai anyagokat szállítson le az űrhajósoknak. A szállítmány több mint 2,7 tonna volt, ebben víz és üzemanyag is helyet kapott.

A Progressz egy automatizált teherhajó, és egyben a 72. ilyen eszköz, amely sikeresen elérte az űrállomást. Azonban ezt sem tervezték hosszú élettartamúra, így július 29-én ezt is "nyugdíjazták". Miután ugyanis a Progresszről kipakoltak, hulladékkal és elhasznált felszerelésekkel megpakolva visszaengedték a Föld felé, le azonban már nem szállt: az űrhajó - a korábbi tervek szerint - elégett a Csendes-óceán felett.

A műveletről általában csak az űrhajósok és a folyamatot vezénylő szakemberek kapnak képet, de Nick Hague, a NASA és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautájának hála most bárki láthatja: Hague Twitter-oldalán megosztott egy képet a Progressz elégéséről. A felvételt az ISS fedélzetéről lőtte az űrhajós, így pontosan látta, hogy mi történt.

A Progressz utódjának szánt másik hajó időközben már elérte az ISS-t, de őt egyelőre nem semmisítik meg, a tervek szerint decemberig parkol majd az űrállomás mellett, s csak aztán küldik vissza.

Hasonló sorsa jutott néhány napja a Tienkung-2 nevű kínai űrállomás is, melynek egyes darabjai már zuhanás közben megsemmisültek, ami pedig megmaradt, az óceánba pottyant. A Progresszel ellentétben a Mennyei Palota-2 néven is emlegetett űrállomás azonban sokkal nagyobb volt: nyolc tonnát nyomot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások