73%-ban átlátszót képernyőt dobott piacra az LG

73%-ban átlátszót képernyőt dobott piacra az LG

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Már a hazai piacon is elérhetőek az LG új ipari kijelzői. Az átlátszó OLED-kijelzők és a szinte teljesen áttetsző LED-fóliák a gyártó szerint első ránézésre inkább tűnnek sci-finek, mint kézzelfogható valóságnak: az átlátszó képernyők mögött minden tárgy látható marad, az üvegfelületekre ragasztható LED-fóliával pedig akár egész irodaházak alakíthatók digitális kijelzőfelületté.

Az LG új, pillanatnyilag vállalati felhasználásra szánt technológija a jelenleg elérhető, maximum 10 százalékban áttetsző LCD-kijelzőhöz képest több mint háromszoros, 38 százalékos átlátszóságot kínál a technológiára jellemző végtelen kontrasztarány és élénk színek mellett – állítja a vállalat. Más hasonló kijelzőkkel ellentétben ugyanis a T-OLED (Transparent OLED) nem a fehéret, hanem a feketét használja az áttetszőség háttérszíneként, így szinte alig észrevehető saját környezetében. Ez futurisztikus tartalommegjelenítéseket tesz lehetővé: kijelzők mögött művészien elhelyezett termékek a kiterjesztett valóság érzetét keltik, és interaktív virtuális közeget teremtenek.

©
©

Nem kevésbé tűnik érdekesnek a színezett, átlátszó LED-fólia, ami a cég tájékoztatása szerint bármilyen méretű és formájú üvegfelületen használható, így digitális kijelzővé változtatja az hétköznapi ablakokat és üvegfalakat — akár egy irodaház teljes külső burkolatát is. A fólia magas szintű átlátszósága nem csak azt jelenti, hogy a mögötte elhelyezett tárgyak a megjelenített tartalom mögött is láthatók, hanem azt is, hogy a kijelző átengedi a fényt. A fólián a tartalom 1,7 millió színárnyalatban jelenik meg, a fényerő pedig beltéri és éjszakai módra is állítható. A maximum 73 százalékban átlátszó filmréteg használaton kívüli állapotban észrevehetetlen az üvegfelületen, amely a rásimított fólia ellenére is megtartja eredeti tulajdonságait. A 24 mm-es pixeltávolságú kijelzőréteg maga öntapadós, de könnyedén eltávolítható bármilyen felületről anélkül, hogy ragasztónyomot hagyna maga után.

Ha máskor is tudni szeretne az érdekes új készülékekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.