Nagy ugrás készül: 20%-ról 80%-ra nőhet a napelemek hatásfoka

Nagy ugrás készül: 20%-ról 80%-ra nőhet a napelemek hatásfoka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az amerikai Rice Egyetem tudósai kidolgoztak egy elméleti koncepciót arra, hogyan lehetne hatékonyan felhasználni a napelemek által felvett hőenergiát. Ha sikerül ezt a gyakorlatba is átültetni, az órási lépés lenne a zöldenergia számára.

A pénzügyi befektetők szerint ma már olyan olcsó a napenergia, hogy lassan nem is éri meg mással áramot előállítani. Mindezt úgy sikerült elérni néhány év leforgása alatt, hogy a panelek hatékonysága még közel sem tökéletes. Jelenleg 20 százalék környékén dolgoznak. Képzeljük el, mi történne akkor, ha ezt a hatásfokot sikerülne sokkal feljebb tornászni.

Az amerikai Rice Egyetem kutatói egy olyan elméleti megoldást dolgoztak ki, amivel sikerülhet 80 százalékos hatékonyságú napelemeket készíteni. A szakemberek ehhez a hőenergiát használnák fel, ami jelenleg nem elősegíti, hanem kifejezetten hátráltatja az elektromos áram termelését. A most használatos panelek esetében minél nagyobb hőhatás éri őket, annál alacsonyabb a hatékonyságuk. A problémát számos fejlesztéssel próbálták már orvosolni, lényegben sikertelenül.

©

A Rice Egyetem kutatói azonban egy, az eddigiektől eltérő irányban kezdtek el gondolkodni. Ahelyett, hogy a hőenergiát például a víz melegítésére fordítanák, vagy a napelemhez komplex hűtőrendszert terveztek volna, fénnyé alakítanák azt. Mindez egyáltalán nem ördögtől való elképzelés: a forró felületek ugyanis fényt bocsátanak ki, csak épp nem abban a sávban, hogy azt mi láthassuk. Ezt a fényt látjuk például akkor, amikor egy hőkamerával nézzük meg a tetőt vagy a homlokzatot.

[Megépítették a világ legnagyobb, egybefüggő napelemfarmját, 1,18 GW energiát termel]

A probléma a dologgal az, hogy a hősugárzás nagyon "széles sávú", míg a fényt csak akkor lehet elektromos árammá konvertálni, ha az viszonylag kicsi az említett sáv. A tudósok szerint ezért olyan szén nanocsöveket kellene alkalmazni, amelyek képesek lennének a hőt a megfelelő tartományú fénnyé konvertálni – ennek köszönhetően már elektromos áramot is lehetne vele generálni. Az elkészített tanulmányuk szerint ez négyszer hatékonyabbá tenné a paneleket a jelenleginél.

©

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy az elméletet a gyakorlatba is átültessék, utána pedig még valahogyan eladható terméket kell belőle készíteni. Vagyis összességében még meglehetősen távol állunk a végső megoldástól, de ha a fejlesztést tényleg sikerülne összehozni, azzal lényegében óriási mennyiségű elektromos áramot lehetne megtermelni megújuló forrásból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.