Balesetet szenvedett egy elektromos repülőgép Norvégiában

Balesetet szenvedett egy elektromos repülőgép Norvégiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szerencsére senki sem sérült meg abban a szerdai balesetben, amelyben egy elektromos Alpha Electro G2-vel kellett kényszerleszállást végrehajtani.

Norvégiának van egy nagyra törő terve: 2040-re minden, az országon belül közlekedő repülőgépet elektromos meghajtásúra szeretnének cserélni. Ez fontos lépés lenne a légiközlekedésben, ami a szakemberek szerint nagyon sok üvegházhatású gázt bocsát a légkörbe. A Reuters beszámolója szerint most ezt a tervet némiképp visszavetheti egy szerdán történt baleset.

A beszámoló szerint az Alpha Electro G2 típusú elektromos repülőgép motorja a legutóbbi útja során felmondta a szolgálatot, és bár a pilóta visszafordította azt a repülőtér felé, végül kényszerleszállást kellett végrehajtani vele, és egy tóban landolt a szerkezet. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, de azt nem tudni, hogy az Avinor nevű cég tulajdonában lévő repülő mitől hibásodhatott meg. A cég aznap magasrangú kormányzati tisztivselőket is vitt túrázni.

©

Norvégia évek óta azon van, hogy leszámoljon a fosszilis energiahordozókkal. Mivel az ország földrajzi adottságai miatt a közúti és a vasúti utazás nem hatékony, sokan a belföldi repülőgépjáratokat használják arra, hogy eljussanak egyik városból a másikba. Ezeket a távolságok ideálisak lehetnek az elektromos repülőgépek számára, amelyek akkumulátorait vízenergiából töltik fel.

A cég valószínűleg igyekszik majd gyorsan kiküszöbölni a nevükön esett csorbát, hogy a bizalom ne vesszen el az elektromos repülőgépek iránt.

Ha kíváncsi az energetikai és közlekedési újdonságokra, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.