Az androidos mobilokat is betámadták az iPhone-hackelő weboldalak

Az androidos mobilokat is betámadták az iPhone-hackelő weboldalak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem csak iPhone-okat igyekeztek megfertőzni trükkös kódokkal teli weboldalak, melyekre a Google bukkant rá. Új információk szerint androidos készülékek is veszélyben voltak.

A Google Project Zero csapata által azonosított, kémkedésre alkalmas weboldalak nem csak iPhone-okat céloztak, két másik platformon, Androidon és Windowson is hasonló eljárást követve igyekeztek megfigyelni a felhasználókat – írta a Forbes és a TechCrunch.

A Google a napokban számolt be róla, hogy népszerű, ezrek által látogatott weboldalak olyan kóddal rendelkeztek, amely valamilyen megfigyelésre alkalmas komponenst volt képes telepíteni az eszközre. A poloskázáshoz elég volt megnyitni a fertőzött lapot.

A Google akkor azt közölte, hogy a támadás kifejezetten iPhone-használók ellen irányult (az ismeretleneket a legfrissebb, 12-es iOS-verzió sem tudta megállítani), de úgy néz ki, nem csak ők voltak veszélyben: androidos telefonokat és windowsos számítógépeket is célba vettek, a kampány tehát nem kizárólag egyetlen rendszerre korlátozódott.

A TechCrunch birtokába jutott információk szerint az éveken át tartó támadássorozatot a kínai ujgur közösség megfigyelése miatt rendelték el, hátterében pedig kínai kormányzati szervek állnak. A fertőző weboldalak nevét továbbra sem árulták el.

A lapok szerint a Google egyelőre nem nyilatkozott a témában (noha a saját vizsgálataikor állítólag csak iOS-re vonatkozó jeleket talált), a Microsoft pedig azt közölte, feléjük semmit nem jeleztek. A cég ennek ellenére vizsgálatot indított.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.