Élesben is elindult az V. kerületi parkolóhely-kereső app

Élesben is elindult az V. kerületi parkolóhely-kereső app

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyelőre csak a kerület egy részén lehet vele helyet keresni, de bővíteni akarják a lefedettségét.

Már használható az ingyenes telefonos applikáció, amely Budapest V. kerületében segíti az autósokat, hogy könnyebben találjanak parkolóhelyet – közölte Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes kerületi polgármester csütörtökön.

Az androidos készülékekre és iPhone-okra is letölthető alkalmazás térképen bemutatja a szabad parkolóhelyeket, majd szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, és végül a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a fizetés is. Az app a Parker névre hallgat, és bár van egy azonos nevű amerikai alkalmazás is, az csak amerikai városokban elérhető, ez az alkalmazás a leírása szerint viszont az V. kerületi önkormányzat megrendelésére készült.

©

A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen.

Az önkormányzat közleménye szerint jelenleg a belvárosban 1500 parkolóhelyen lehet használni az alkalmazást, elsősorban a kerület déli részén és néhány északi utcában, de a tervek szerint jövő év végére az V. kerület teljes területén kiépítik a rendszert. Most

az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el az éles üzem bevezetése.

A közleményben azt is írták, az alkalmazás létrejötte annak köszönhető, hogy az önkormányzat a kerületi parkolási díjból származó bevételek egy részét a fejlesztésbe forgatta vissza. Szentgyörgyvölgyi Péter közölte, hogy az ingyenes applikáció segítségével jelentősen visszaesik a parkolóhely-kereséssel töltött idő az V. kerületben, hiszen célirányosan megtalálható a legközelebbi szabad férőhely.

Az okosparkolást 2018-ban tesztelték is, ez eredményes volt a polgármester elmondása szerint.

©

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által közölt adatok szerint az elmúlt öt évben két és félszeresére nőtt a hazai mobilparkolást használók száma. Míg 2014 júliusában kevesebb mint 40 ezer parkolást bonyolítottak átlagosan naponta mobilról, addig idén júliusban ez a szám már majdnem 100 ezer volt, derül ki statisztikákból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszak az ősz, így a következő hónapokban nehezebb parkolási körülmények várhatók.

Ha máskor is értesülni szeretne az érdekes új appokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.