Megszólalt Soros György, aki szerint Trump legjobb döntése a Huawei elleni fellépés

Megszólalt Soros György, aki szerint Trump legjobb döntése a Huawei elleni fellépés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Soros a The Wall Street Journal napilapnak mondta el, mi a véleménye Donald Trump Kínát, azon belül a Huaweit korlátozó lépéseiről.

Donald Trump és Soros György viszonya finoman szólva sem rózsás. Ezt már az is előrevetítette, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a magyar származású amerikai üzletember rengeteg pénzt veszített csak azért, mert úgy gondolta, Trump nem lehet befutó a versenyben. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmiben ne értene egyet az amerikai elnökkel. Mint az a The Wall Street Journal napilapban megjelentetett, Soros György által jegyzett cikkből kiderül, a Huaweit érő amerikai szankciók témájában például nagy az összhang. Soros – sokakat meglepve – elismerően szólt az amerikai elnök Huawei elleni fellépéséről.

Mint ismert, az amerikai elnök még májusban rendelt el szükségállapotot annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai informatikai hálózatokat a külföldi ellenségektől". Néhány nappal később teljesen egyértelművé vált, hogy az intézkedés a Huawei ellen szól. A Google kénytelen volt megvonni az Android legfontosabb részeinek használati jogát a második legnagyobb mobilgyártótól, majd több amerikai nagyvállalat, többek között az Intel és a Qualcomm is leállította a kereskedést a Huaweijel.

A kínai nagyvállalat hónapok (évek) óta tagadja az amerikai kormányzat vádjait.

©

A milliárdos most közölt véleménye egyébként nem egészen előzmény nélküli, korábban a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást érintő fejlesztések terén az Egyesült Államok veszélyes riválisaként beszélt Kínáról. Ezért is kifejezetten üdvözölte az amerikaiak által kikényszerített Huawei-embargót, és úgy véli, a Trump-adminisztráció legjobb és talán egyetlen helyes külpolitikai lépése a Kína elleni kemény fellépés. Mint írja, jelenleg mintegy 30 olyan amerikai vállalat van, amely az 5G-hez kulcsfontosságú alkatrészeket szállítana a Huaweinek, ám ha ehhez nem jut hozzá a kínai cég, a pozíciója is gyengül ezen a piacon.

Cikkében Soros György hangsúlyozza, a mostani helyzet – vagyis a Huawei ellen meghozott szankciók – jól jönnek Amerikának, ám úgy véli, az amerikai elnök elárulja az Egyesült Államokat, ha valamilyen kereskedelmi megállapodás részeként feloldatja a Huawei elleni tilalmakat. Amennyiben ez megtörténik, a kínai vállalat megszilárdíthatja pozícióját az 5G-s piacon.

Trump jelenleg nem vonhatja vissza a Huawei elleni szankciókat a Kongresszus jóváhagyása nélkül, Soros szerint azonban az elnök szeretné valahogyan elérni, hogy ez a korlátozás ne kösse őt. Az üzletember úgy véli, Trump a 2020-as elnökválasztásra készülve szeretne tető alá hozni egy gazdasági megállapodást kínával, ami erősítheti a pozícióját a versenyben.

Ha kíváncsi a Huawei-jel kapcsolatos fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.