2 méteres is lehet a most felfedezett kínai óriásszalamandra

2 méteres is lehet a most felfedezett kínai óriásszalamandra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Brit zoológusok két új óriásszalamandra-fajt azonosítottak, egyikük a világ legnagyobb kétéltűfaja is lehet.

A kihalás fenyegette kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) régebben Kína középső, déli és keleti területein volt elterjedt. Korábban egy fajnak vélték, az új tanulmány szerint azonban három különböző fajról van szó. A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatócsoportja a londoni Természettudományi Múzeumban őrzött, a 20. század eleje óta gyűjtött 17 egyed DNS-ét elemezték. A múzeumi példányok DNS-e és vadon élő szalamandrák szövetmintái alapján három eltérő genetikai ágat azonosítottak Kína különböző folyamaiban és hegységeiben. Az Ecology and Evolution című szaklapban megjelentetett tanulmányuk szerint a három ág eléggé eltér egymástól, annyira, hogy három fajt képviseljen: az Andrias davidianust, az Andrias sligoit és egy harmadik, még el nem nevezett fajt.

Az egyik újonnan azonosított fajról, a dél-kínai óriásszalamandráról (Andrias sligoi) már az 1920-as években felmerült, hogy új faj lenne. A feltételezést egyetlen különös egyedre alapozták, amely 20 évet élt a londoni állatkertben, majd a múzeum gyűjteményébe került. Akkor elvetették az ötletet, most azonban ugyanennek a példánynak a segítségével bizonyították, hogy új fajhoz tartozik.

Az egyed majdnem kétméteresre nőtt, a faj a jelenleg élő nagyjából 8000 kétéltűfaj legnagyobbika lehet a világon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.