Európába is megérkezett a Google új térképe, amely segíthet csökkenteni a légszennyezést

Európába is megérkezett a Google új térképe, amely segíthet csökkenteni a légszennyezést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Enviromental Insights Explorer segítségével egyelőre hat európai városban nézhetjük meg, mennyi szén-dioxiddal terhelik a környezetüket, és mennyivel lehetne ezt az értéket csökkenteni.

A Google nagyjából egy évvel ezelőtt mutatta be azt a projektjét, amely komoly előrelépést is jelenthet a környezetvédelem terén. Environmental Insights Explorer (EIE) néven készítettek egy webalkalmazást, amely a Google térképszolgáltatását felhasználva mutatja meg egy-egy városban, hogy mennyi lehet a járművek és épületek által kibocsátott szén-dioxid éves becsült értéke.

Az EIE eddig csak az Egyesült Államokban – ott is csupán néhány város esetében – működött, mostantól azonban már Európában is megkezdte működését a szolgáltatás – számolt be róla a BBC. Egyelőre a kontinensünkön sem minden városra lehet ránézni, így első körben csupán

adatait lehet megnézni. A fent említett értékek mellett azt is megmondja a Google, hogy ha a felhasználható tetőfelületekre napelemet szerelnének, akkor az milyen mértékben csökkentené a szén-dioxid kibocsátását évente. A nagyjából 2,9 millió lakosú Manchesternél például

©

Persze az EIE nem az adatok közlése miatt fontos, hanem azért, mert mindez segíthet a városok vezetésének megtervezni, miként tudják csökkenteni a városi levegő szennyezettségét – legyen az egy kerékpárút megépítése vagy épp a napelemek telepítse.

A Google tervei szerint a következő hetekben még több város adatai lesznek elérhetők az oldalon, ám a városok maguk is jelentkezhetnek, hogy bekerüljenek az adatbázisba. Ezt az ezen a linken található űrlap segítségével lehet megtenni.

Ha szeretne elsőként értesülni, mely városokban válik elérhetővé a Google térképe és adatai, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások