Megindult az újabb támadás a számítógépek ellen, de úgy tűnik, egyelőre nincs miért félni

Megindult az újabb támadás a számítógépek ellen, de úgy tűnik, egyelőre nincs miért félni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtörtént az első, úgynevezett BlueKeep-támadás, melynek veszélye miatt korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség is figyelmeztetést adott ki. Az incidens ugyanakkor nem eredményezett globális fertőzöttséget.

Idén nyáron veszélyes sérülékenységre bukkantak a szakemberek a régebbi Windows-verziókban, amely miatt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) is arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy frissítsenek a rendszerükön.

A BlueKeep névre keresztelt hiba azért keltette fel a szakértők figyelmét, mert úgy vélték, legalább olyan veszélyes és pusztító lehet, mint a 2017-es WannaCry fertőzés volt. A hibát elsősorban a számítógép távoli elérését biztosító rendszerben lehet megtalálni, ezt a hackerek pedig kiskapuként használhatják a bejutáshoz – közölte akkor az NSA.

A Wired most arról ír, hogy regisztrálták az első ilyen támadáshullámot, de jó hír, hogy az mégsem volt olyan veszélyes, mint gondolták, és vírusszerű terjedés jeleit sem tapasztalni egyelőre. Ez a hozzáértők szerint mindenképp örömteli, habár a hatás így is érzékelhető: a fertőzött rendszerekre olyan kódokat telepítettek ismeretelenek, melyekkel kriptovaluták bányászatára tették azokat alkalmassá. Adatlopás ugyanakkor nem történt.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a veszély elhárult volna, egy kiberbiztonsággal foglalkozó cég, a Rendition InfoSec ugyanis azt mondja, a BlueKeep később még súlyos károkat okozhat. Az Errata Security augusztusban 735 ezer olyan számítógépről írt, amelyek megfertőzödhetnek az ártalmas kóddal. (Ez a szám azóta még több lett). A Microsoft természetesen készített javítást, de a legbiztonságosabb, ha valaki frissít valamely új rendszerkiadásra. A probléma egyébként hat Windows-verziót érint, köztük a Windows 7-et.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.