Androidos? Veszélyes alkalmazásokat azonosítottak, 48 óráig jól működnek, aztán beüt a baj

Androidos? Veszélyes alkalmazásokat azonosítottak, 48 óráig jól működnek, aztán beüt a baj

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bitdefender szakértői 17 olyan androidos alkalmazást találtak, amelyek kezdetben remekül működnek, de aztán jönnek a kéretlen reklámok.

Tizenhét olyan androidos alkalmazást talált a Play áruházban a Bitdefender, amelyekbe bújtatott reklámokat ágyaztak készítőik. A háttérben megjelenő hirdetések azért problémásak, mert képesek gyorsabban meríteni a készüléket.

A kiberbiztonsági szakértők szerint a fertőzött applikációk népszerű kategóriákból valók, amelyeket nagyobb valószínűséggel telepítenek a felhasználók. Akad köztük fájlmenedzser, szkennelésre alkalmas, háttérképet készítő, valamint időjárás-előrejelző is.

A Bitdefendernek azt is sikerült kiderítenie, hogy az appok kódját trükkösen írták meg: a telepítésük rendben megtörténik, és az első 48 órában sincs velük gond, a felhasználó semmi különlegeset nem érzékel. Kétnapos "lappangás" után azonban beüt a baj, és mindegyik szórni kezdi a reklámokat.

A cég szerint a Google azért sem érzékelte a problémát, mert a kártékony kódot többféle fájlba ágyazva készítették el a programozók. A szoftverek így több irányból képesek támadni a felhasználót és készülékét.

A 17 alkalmazást mostanra törölte áruházából a Google, de sokak készülékén még rajta lehetnek, hiszen a Bitdefender információi szerint összesen több mint félmillióan telepítették azokat. A problémás appok a következők:

Ha a fentiek közül valamelyik rajta lenne a készülékén, törölje azonnal!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.