A Toshiba teljesen felhagy a számítógépes üzlettel

A Toshiba teljesen felhagy a számítógépes üzlettel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógépes üzletágban megmaradt utolsó részesedését is értékesítette a valaha szebb napokat látott Toshiba. A döntés hivatalos.

Hivatalosan is kiszállt a laptopos (és tágabban nézve a számítógépes) világból a Toshiba, miután a japán vállalat az üzletágban megmaradt utolsó részvényeit is eladta a Sharpnak. A The Verge szerint a részvénycsomag a múlt hét során váltott tulajdonost. Az üzletág tetemes része, mintegy 80 százalék, 2018-ban vándorolt a Sharphoz, amely ezután Dynabook néven kezdte forgalmazni a részleg által kiadott masinákat.

A Toshiba volt az első gyártó a világon, amely kereskedelmi forgalomban kapható noteszgépet dobott piacra. Az 1985-ben megjelent T1100 felhajtható kijelzővel rendelkezett, memóriából 256 KB-ot kapott, az adattárolást pedig egy 3,5 hüvelykes floppy meghajtó segítette. Érdekesség, hogy már ez a gép is képes volt a nyolcórás üzemidő elérésére, köszönhetően az óriási, és igen nehézkes akkumulátorának, amely miatt a laptop nagyjából 4 kilogrammot nyomott.

A Toshiba a T1100 után is sokáig őrizte vezető szerepét a laptopok világában, ám a fokozódó verseny miatt egyre nehezebben tartotta a tempót. A japán cég végül arra kényszerült, hogy 36 millió dollárért eladja a részlege többségi tulajdonát a Sharpnak. Ez volt a már említett, két évvel korábbi ügylet. A vállalat ezután egyéb termékeire koncentrálva fejlesztett, most pedig úgy határoztak:

teljesen kiszállnak a notebookos világból.

A Sharp közleménye szerint a Dynabook márkanév a későbbiekben is megmarad.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.