Tony Blair szerint be kellene írni a személyibe, hogy ki kapott koronavírus elleni vakcinát

Tony Blair szerint be kellene írni a személyibe, hogy ki kapott koronavírus elleni vakcinát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Blair, a britek egykori miniszterelnöke szerint ha valakinek beadják a koronavírus elleni vakcinát, azt fel kellene tüntetni a digitális személyi igazolványában is. (Ennek hazai megfelelője az egy ideje már forgalomban lévő e-személyi.) A Big Brother Watch jogvédő szervezet szerint ez nem olyan jó ötlet.

Miközben lázas munka folyik a koronavírus elleni hatékony és biztonságos vakcina létrehozásáért, az egykori brit miniszterelnök Tony Blair már egy lépéssel előrébb jár. A politikus szerint a brit kormánynak nyilvántartást kellene vezetnie arról, hogy kik kapták már meg az oltást, erre pedig a legalkalmasabb a digitális személyi igazolvány lenne.

A BBC írja, hogy Blair a digitális okirat országos kiterjesztésének terve kapcsán jegyezte meg, hogy a kormánynak valahol tárolnia kellene azt, hogy kik kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, ez ugyanis segítene abban, hogy visszaálljon a közbizalom.

Mindez szerinte nem jelentene veszélyt az állampolgárokra, az adatok ugyanis biztonságban lennének. Ráadásul nyilatkozta Blair,

egy szupermarketnek több információt ad magáról az ember, mint a kormánynak.

A szabadságjogokkal foglalkozó civil szervezet, a Big Brother Watch vezetője, Silkie Carlo szerint Tony Blair ötlete rövid időn belül megkülönböztetéshez vezetne. Szerinte ha ez megvalósul, akkor az fokozná az állam ellenőrzését az állampolgárok felett, arról nem is beszélve, hogy az adatok vonzanák a kiberbűnözőket is.

Matt Warman, a digitális infrastruktúráért felelős brit miniszter szerint az, hogy kiterjesztenék a digitális személyi igazolvány használatát, milliárdos pluszbevételt generálhat az államnak.

A kérdés nem csak Nagy-Britanniában aktuális, a világ legtöbb országában kialakult vita már a fertőzöttek nyilvántartásáról is, a vakcina megérkezésével pedig alighanem sok államban szóba kerül majd a védettség regisztrálása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások