A Samsung újdonsága ellaposíthatja a telefon hátulján kitüremkedő kamerát

A Samsung újdonsága ellaposíthatja a telefon hátulján kitüremkedő kamerát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung új mobilos szenzorainak köszönhetően vékonyabb lehet a kameramodul kitüremkedése a mobilok hátulján, és az elkészített fotók/videók is szebbek lesznek.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be a Samsung az első olyan mobilos érzékelőjét, ami 0,7 mikrméteres pixelekkel dolgozik. Az Isocell Slim GH1 névre keresztelt szenzor után minap négy újabbal állt elő a dél-koreai cég.

Az első és legfontosabb dolog, amit már ránézésre is észre lehet majd venni, az az, hogy a kameramodulok kisebbek – vagyis kevésbé kidudorodók – lehetnek. Ez annak köszönhető, hogy a 0,8 mikrométeres pixelekkel dolgozó szenzorokhoz képest a mostaniak 15 százalékkal kisebbek és 10 százalékkal vékonyabbak.

A négy közül az Isocell HM2 már a második 108 megapixeles egység, amit a Samsung készített. Akárcsak a HM1, ez is kilenc pixeles binning technológiát alkalmaz – vagyis alacsony fényviszonyok mellett kilenc pixel információit gyúrja egybe az eszköz, hogy jól látszódjon a fotó tárgya. Emellett képes a 3x-os veszteségmentes zoomolásra is. Jó hír a videósoknak: 4K-s felbontásban akár 120 képkocka/másodperces sebességgel is rögzíthetjük a látottakat.

©

Az Isocell GW3 ugyan méretre akkora, mint egy 0,8 mikrométeres, 48 megapixeles szenzor, ám ehelyett 64 megapixeles felbontásra képes. Ez a szenzor a Samsung Tetracell technológiáját használja – nem 9, hanem 4 pixelt képes egyesíteni –, a 4K-s videót pedig 60 fps-sel vehetjük fel vele.

A fenti két szenzort fő kameramodulnak szánja a Samsung, de a dél-koreai cég mást is előrántott a tarsolyából. Az Isocell GM5-öt a periszkópikus és az ultraszéles látószögű egységekhez lehet majd használni. A 48 megapixeles érzékelő utóbbi esetben FullHD felbontású videókat tud készíteni 480, 4K-s felbontásút pedig 120 képkocka/másodperc sebességgel. Periszkópikus kameraként viszont a 4K csak 60 fps-sel megy neki.

©

A negyedik modul az Isocell JD1, ami az iparág legkisebb 32 megapixeles szenzora. Ennek köszönhetően a Samsung a keretből előbújó, valamint a kameralyukas megoldású szelfikamerának szánja. Az érzékelő szintén a Tetracell technológiával fotóz a sötétben.

A Samsung szerint a HM2, a GW3 és a JD1 már sorozatgyártás alatt van, a GM5-öst pedig épp előkészítik ehhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.