Csak egyszer kell beadni a Johnson & Johnson koronavírus-vakcináját, most 60 ezer emberrel indul a teszt

Csak egyszer kell beadni a Johnson & Johnson koronavírus-vakcináját, most 60 ezer emberrel indul a teszt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Johnson & Johnson által fejlesztett vakcinát sokkal könnyebb tárolni, mint a többi cég által fejlesztett szérumot, ráadásul elég csak egyszer beadni.

Komoly verseny zajlik jelenleg a világban azért, hogy mielőbb elkészüljön a koronavírus elleni első védőoltás. Számos ígéretes potenciális oltóanyag van már a laborokban, melyek mellett most már a Johnson & Johnson által fejlesztett szérummal is számolni kell, amely az egyik első egydózisos vakcina lehet. (A fejlesztés alatt álló védőoltások többségéből két dózis szükséges ahhoz, hogy a védettség kialakuljon.)

A The Washington Post beszámolója szerint az amerikai cég által fejlesztett oltóanyag tesztelése az utolsó fázisba lépett, ami azt jelenti, hogy egy nemzetközi tesztelés során akár 60 ezer embert is bevonhatnak a készítmény kipróbálásába. A csoport fele a szérumot, a másik fele pedig placebót kap majd. A lap szerint ez a negyedik olyan amerikai vakcina, amely elég biztonságosnak minősült ahhoz, hogy beléphessen a tesztelés utolsó, klinikai szakaszába.

Paul Stoffels, a cég tudományos vezetője szerint az év végére már meg is lehetnek az eredmények, amelyek a készítmény hatékonysági fokát mutatják, és ha minden rendben lesz, akkor kezdődhet a gyártás. A tervek szerint 2021-ben egymilliárd adagot gyártanának le, vagyis potenciálisan 1 milliárd embert lehetne beoltani – és védetté tenni – vele.

©

A The Washington Post emlékeztet, hogy a Johnson & Johnsonkonkurensei előnyben vannak, azok oltóanyagainak klinikai tesztelése ugyanis már a nyár folyamán megkezdődött. Ám a cég által kínált megoldásnak több előnye is van, melyek közül az egyik az egydózisos mivoltából adódik: az megkönnyíti a logisztikát.

[Kiszámolták, hány repülő kellene hozzá, hogy a világ minden részére eljusson egy koronavírus-vakcina]

A potenciális vakcina további előnye, hogy hónapokon át eltárolható a hűtőben anélkül, hogy bármi baja lenne. A többi készítményt vagy le kell fagyasztani, vagy ultraalacsony hőmérsékleten kell tartani, hogy elálljon.

Az Egyesült Államok mintegy 1,5 milliárd dollárral támogatta, hogy a Johnson & Johnson elkészítse a szérumot, melyre előzetesen már 100 millió adagra adott le rendelést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások