4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőbeni Hold-missziók segítése érdekében jobb/gyorsabb kommunikációs csatornákat létesít a NASA. Az egyiket a Nokiával építik ki, odafönt.

A világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalatát, a hálózatépítésben továbbra is nagy játékosnak számító Nokiát választotta a NASA arra a munkára, melynek célja, hogy 4G LTE-s hálózat létesüljön a Hold felszínén. Az Holdra való visszatérést célzó Artemis-projekthez tartozó feladatot 14,1 millió dollárért végezheti el a finn gyártó. A munka határideje nem ismert.

Az Artemis a NASA ambiciózus holdprogramja, amely során női és férfi űrhajósok lépnek majd égi kísérőnk déli pólusára, hogy előkészítsék a terepet a 2030-as évekre tervezett (emberes) marsutazásokhoz. A küldetésnek 2024-ig kell megvalósulnia, számos tudományos, illetve üzleti partner bevonásával. Mivel az űrhajósokra is rengeteg munka vár, a NASA a kommunikáció megkönnyítése érdekében gyors és stabil internet-hálózatot építettet ki az égitesten – a már említett Nokia részvételével.

A Földön működő LTE-s hálózatok alkalmasak nagyfelbontású videós tartalmak sugárzásához (így például videochatre) is, hiszen jóval gyorsabb adatátvitelű technológiáról van szó. Hogy a Holdon létesítendő megoldás is használható lesz-e ilyesmire, egyelőre nem tudni, a kapcsolat technikai részleteiről (úgymint a sebesség) nem osztottak meg részleteket.

A holdi internethez azért választották a 4G-s technológiát, mert azt könnyebb kiépíteni, szemben például a bonyolultabb 5G-vel.

Az Engadget szerint a Nokiának ez a második holdi internetprojektje: 2018-ban a Vodafone-nal és a német PTScientists csoporttal együtt belevágott egy kísérletbe, hogy az égitesten létesített LTE-hálózattal sugározzon nagyfelbontású videókat a Holdról, de ez végül nem tudott megvalósulni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások