Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Shazam-szerű funkcióval egészül ki a Google-keresés: akár egy eldúdolt dalról is kiderítheti az eredeti zeneszámot.

Mindannyiunkkal előfordulhatott már, hogy a fejünkben motoszkált egy dal, de nem tudtuk sem a szövegét, sem az előadóját – és ez gyakran bosszantó lehet. Nos, a jövőben a Google is segíteni tud majd az ilyen esetekben, ugyanis a keresése támogatni fogja a dudorászást, az éneklést, sőt még a fütyülést is. A Google szerint az új funkciót a mesterséges intelligencia, különösen a zenefelismerési technológia területén végzett kutatási erőfeszítései teszik lehetővé.

Az új funkcióhoz meg kell nyitni a mobileszközön a mobilos Google alkalmazás legújabb verzióját, vagy megkeresni a Google Search widgetet, rá kell koppintani a mikrofon ikonra, és ki kell mondani: What's this song? (mi ez a dal), vagy meg kell érinteni a Search a song (dal keresése) gombot. Ezután el lehet kezdeni dúdolni úgy 10-15 másodpercig. A Google Segéddel hasonlóan egyszerű a dolog, csak meg kell kérdezni tőle, hogy mi ez a dal, s kezdődhet a dúdolás.

©

Miután a felhasználó befejezte a dúdolást, gépi tanulási algoritmus elemzi a hangokat, majd előrukkol a végeredménnyel, hogy szerinte melyik az elhümmögött dal.

Nem túl jó énekhangon alapuló tapasztalataink szerint a rendszer jó munkát végez, a Google nagy eséllyel felismeri, melyik dalt próbáltuk szerény bioeszközkészletünkkel előadni.

Újdonságról van szó, és persze a folyamat még nem tökéletes, így akár listát is kaphat a felhasználó a lehetséges találatokkal, százalékos arányban feltüntetve annak valószínűségét, hogy az adott dal-e az, amit éppen keres. Ha jó a találat, meghallgatható a dal, megtekinthetők az előadó adatai, illetve a kapcsolódó zenei videók.

Az új funkció jelenleg angol nyelven érhető el iPhone-okon, és több mint 20 nyelven Androidon, azonban a Google további nyelvekre is kiterjeszti majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások