100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk egy régóta megoldatlan problémára találna hatékony megoldást: arra, hogyan lehet kivonni a légkörbe juttatott szén-dioxidot. A feltaláló erre nem kevés pénzt áldozna.

Elon Musk 100 millió dollárral (nagyjából 29,3 milliárd forinttal) jutalmazza azt a technológiai ötletet, amely alkalmas a légkörben lévő szén-dioxid befogására. A Tesla alapítója csütörtökön jelentette be tervét a Twitteren, de részleteket csak a jövő hétre ígért. Így például az sem világos, hogy a felajánlott 100 millió dollárral milyen formában fogja majd támogatni az elképzelést a milliárdos: azt fődíjként adja át a győztesnek, vagy egy alapítványon keresztül támogatja a technológia kidolgozását.

Korábban az X-Prize nevű nonprofit amerikai szervezet tett közzé hasonló felhívást. A 2018-as versenykiírásban végül öt csapat osztozott a 20 millió dolláros (kb. 5,8 milliárd forintos) fődíjon.

A kibocsátott üvegházhatású gázok "befogása" a klímaváltozás ellen küzdelem egyik kulcseleme, ám mostanáig kis előrelépés született az ilyen technológiák kidolgozás terén. Ennek oka, hogy egyelőre nem tudták megoldani a kutatók azt a problémát, hogy a technológia ipari méretekben is energiahatékony legyen. Emiatt a hangsúly sokkal inkább az emissziócsökkentésen van – és ezt próbálná elérni Musk is.

A tudósok csináltak egy gépet, amellyel szén-dioxidból lehet műanyagot készíteni

Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.

A Nemzetközi Energiaügynökség a múlt év végén arról számolt be, hogy éles növekedésre van szükség a karboneltávolító technológiák alkalmazásában, amennyiben az országok el akarják érni a zéró nettó kibocsátást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.