Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Password Monitor néven került az Edge böngészőbe az az új biztonsági funkció, ami figyelmeztetést küld a felhasználónak, ha valamelyik jelszava kikerülhetett az internetre.

Bármennyire is óvatos valaki a jelszavait illetően, előfordulhat, hogy egy korábbi adatszivárgás miatt illetéktelen kezekbe kerül. A Microsoft ezért egy új funkciót adott az Edge böngészőhöz, ami megmondja a felhasználónak, hogy az általa használt jelszavak sérülhettek-e.

A Password Monitor névre keresztelt funkció az Edge böngészőbe elmentett jelszavakat figyeli. Amennyiben az adott weboldalhoz tartozó felhasználói fiók adatai kiszivárognak – mert például a hackerek feltörik a weboldalt –, akkor az Edge jelez, hogy érdemes lecserélni a jelszót. A Microsoft ezzel igyekszik minimalizálni a károkat, ami főleg akkor jöhet különösen jól, ha az adott jelszót más helyen is használja az illető.

Már 600 millió ember használja a Microsoft Edge böngészőt

Vitathatatlanul jó lépés volt a Microsofttól, amikor Chromium alapokra helyezte át böngészőjét. A platformokon átívelővé tett böngésző annyira sikeres lett, hogy immár a második legnagyobb részesedés az övé. Egy álláshirdetésben pedig konkrét számot is közölt ezzel kapcsolatban a Microsoft.

Ha valakinek ismerős a megoldás, az nem a véletlen műve. A Google Chrome-ban és a Mozilla Firefox-ban már jó ideje van ilyen funkció, és az olyan jelszókezelő szolgáltatások, mint a 1Password és a LastPass is kínál ilyen megoldást.

A Microsoft megoldása annyiban új, hogy homomorf titkosítást használ az adatokhoz. Ez egy olyan technológiát takar, ami lehetővé teszi, hogy a titkosított adatokkal a titkosítás feloldása nélkül is lehessen dolgozni, így jóval nagyobb biztonságban lehet az adott információ. Mivel az algoritmus a régebbi processzorokat sem terheli le, ezért az idősebb számítógépeken sem okoz fennakadást a funkció használata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások