1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A The Slow Mo Guys nevű csatorna egyik videósa ezúttal azt mutatta meg, miért is volt szükség arra, hogy a 16 mm-es film egyik szélén lyukak legyenek.

A The Slow Mo Guys YouTube-csatorna videósai szuperlassított felvétel készítésére alkalmas kamerákkal gyártanak tartalmat olyan történésekről, amiket az emberi szem normál esetben észre sem venne, vagy legalábbis nem tudna követni. A csatorna egyik videósa ezúttal egy régi, 16 milliméteres filmet használó videokamerát vett górcső alá, hogy szemügyre vegye annak működését, és kiderítse, miért van a film egyik széle tele lyukakkal? A választ a szerkezet működési mechanizmusa adta meg.

Amit érdemes tudni a kameráról, az az, hogy a zárszerkezete teljesen másként épült fel, mint amit például a DSLR fényképezőgépek esetében láthatunk. Ahelyett, hogy egy redőny gördült volna végig, egy forgó tárcsa takarta le, majd fedte fel a filmet. Mindezt a másodperc tört része alatt, hiszen ahhoz, hogy a kép később folyamatos legyen, 24 képkocka/másodperc sebességgel kellett rögzíteni a témát.

Az igazi érdekességet azonban az ezzel szinkronban működő másik mechanika jelenti. Ez egy apró kis kampót jelent, ami minden egyes alkalommal belekapaszkodik a film szélén lévő lyukba, majd lefelé húzza azt. A 4K-s felbontásban, 1000 képkocka/másodperces sebességgel rögzített felvételből derül ki az igazság: a film nincs folyamatos mozgásban. Ennek is köszönhető, hogy végül nem volt elmosódva az eredmény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.