szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 23-án fedi majd fel a Szkeptikus Társaság, kinek ítéli oda az idei évben a Laposföld-díjat. Plot twist: a Magyar Laposföld Társaság elnöke nincs a finalisták között.

A Szkeptikus Társaság nemrég nyilvános szavazásra bocsátotta a kérdést, ki kerüljön bele abba a kosárba, melyből kiválasztják a Laposföld-díj idei nyertesét. A leginkább az IgNobel-díjhoz hasonlítható jutalom jelöltjeinek névsorát április 1-jén tették közzé, a két héten át tartó voksolás után pedig kialakult a döntős mezőny.

A társaság közleménye szerint a finalisták közé nem került be Székely Sándor, a Magyar Laposföld Társaság elnöke, amit annak tudnak be, hogy a koronavírus-járvány elvitte a fókuszt a laposföld-hívőkről.

©

Az elmúlt két hétben beérkezett szavazatok alapján az alábbi személyek kerültek a döntőbe. A társaság mindenki esetében megindokolta, milyen munkásságáért terjeszthető fel az elismerésre.

Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József, az "Orvosok a tisztánlátásért" szervezet prominensei

A koronavírus-járvány ideje alatt széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott kiemelkedő szerepükért.

Szendi Gábor

A tudomány megállapításainak következetes félremagyarázásáért, valamint a saját üzletének és termékének propagálásáért a Covid-világjárvány teremtette helyzetet kihasználva.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet elnöke és Baltavári Tamás író-rendező, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke

Korszakalkotó – sőt újraalkotó – tettükért, a pozsonyi csatáról készült történelemhamisító, tárgyi tévedésekkel tűzdelt, alacsony színvonalú végtermék elkészítéséért, mellyel sikerült nekik egy valóban jelentős történelmi eseményt, össztársadalmi szinten, a kaotikus tévhitek posványának jelentős mélységébe taszítani.

Schobert Norbi, "A nemzet biokémikusa"

A fonálférgek evolúciója terén végzett felülmúlhatatlan kutatási eredményeiért, a miazma-elmélet feltámasztásáért, valamint a szerves molekulák megismerése és a maszkviselés kapcsán folytatott fáradhatatlan önképző és nép(félre)nevelő tevékenységéért.

Varga "C-peptid" Gábor

A Covid-világjárvány idején promotált csodatévő termékei révén a Gazdasági Versenyhivatallal folytatott hősies küzdelméért, valamint a valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedésért.

A jelöltekre a társaság elnöksége adja majd el a szavazatát, hogy kiderüljön, ki kapja közülük az elismerést. A Laposföld-díj nyertesének nevét 2021. április 23-án 17 órakor árulja majd el a társaság, majd virtuális formában át is adják a kitüntetést. Az érdeklődők a Facebookon követhetik majd az élőben zajló eseményt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!