szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kávéról már korábban is kiderült, hogy – megfelelő mennyiségben – jó hatással lehet az egészségre, túl az élénkítő hatásán. Most pedig arra is fény derült, hogy a hosszabb, egészségesebb élethez is hozzájárulhat.

Összesen 85, korábban született tanulmányt fésült át a portugál Coimbrai Egyetem kutatócsoportja, hogy összefüggést találjon a világszerte kedvelt ital fogyasztása, valamint a halálozási arányok (és a különféle egészségügyi mutatók) között. Az átnézett vizsgálatokban európai, amerikai, ausztráliai és ázsiai résztvevők egyaránt voltak.

Az eredmények elég egyértelműnek tűnnek: úgy találták, hogy a napi három csészényi kávé elfogyasztása egy „átlagos” ember esetében 1,84 évvel hosszabb élettartamot eredményezett. A rendszeres kávéfogyasztás pedig a hosszabb, egészségesen töltött élettartammal is összefüggésbe hozható.

„A hagyományos klinikai ajánlások sokszor figyelmen kívül hagyják a kávé egészséges öregedésben betöltött szerepét” – idézi a Science Alert Rodrigo Cunha-t, a Coimbrai Egyetem idegkutatóját. A szakember megjegyzi: vizsgálatuk kiemeli, milyen jótékony hatása lehet a kávénak az olyan biológiai mechanizmusokban, melyek természetes módon lassulnak vagy hibásodnak meg, ahogy az ember öregszik.

Találtak egy 12 dekás érvet amellett, hogy igyon ma még egy kávét

A kávéfogyasztásnak több ismert jótékony hatása van amellett, hogy élénkít. Kutatók most annak jártak utána, hogy a kávéfogyasztás segíthet-e ezt megelőzni, vagy legalábbis lassítani az életkorral járó súlygyarapodást. Az eredmény azoknak igazán érdekes, akik tejjel isszák a kávéjukat.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ebben a képletben elég sok változó van a fogyasztott kávé fajtájától a résztvevők demográfiai jellemzőin át a vizsgálatok időtartamáig. Az előnyök egyénenként változhatnak, és az is megeshet, hogy ezek nem kizárólag a kávénak köszönhetők.

Bárhogyan is, a tanulmányok alapján a kávéfogyasztás és a jobb egészségi állapot között mérsékelt, de kimutatható összefüggés van. Ráadásul az Ageing Research Reviews tudományos folyóiratban publikált portugál áttekintés összesen több mint 100 000 önkéntes adatain alapult, így az egyik legnagyobb erőssége az, hogy széleskörű.

Azt ugyanakkor a Science Alert is hangsúlyozza, hogy sok vizsgálat önbevalláson alapult, így az emberek maguk mondták meg, hogy hány kávét fogyasztottak – senki sem validálta ezt. Ráadásul az áttekintést a Scientific Information of Coffee nevű nonprofit intézet finanszírozta, amit nagy kávévállalatok támogatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!