Vállalkozó, és ötöse volt matekból? Ezt aligha oldja meg

Vállalkozó, és ötöse volt matekból? Ezt aligha oldja meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Nem hinné, de már az egyszerű vállalkozások is egészen komoly matematikai feladványokkal szembesülhetnek. Amelyik nem oldja meg, nem fog túlélni a keményedő versenyben.

Ha egy pék a kifli után túrósbatyut kezd sütni, az átálláshoz szüksége lesz néhány percre. Amikor viszont kakaós csiga követi a kiflit, ahhoz több idő kell, a kakaós csiga és a túrósbatyu közötti átállás időigénye pedig megint egészen más érték. Ha összesen csak 12 péksüteményről van szó, és minden esetben más az átállás ideje, hogyan lehet a leggyorsabban megsütni az összes süteményt? Lelkes Zoltán, az Optasoft Kft. ügyvezetője (egyben az ICG Integrated Consulting Group helyi partnere) ehhez hasonló játékra szokta invitálni a tárgyalópartnereit. A válasz elsőre egyszerűnek tűnik, és kis gondolkodással össze is lehet állítani egy egész logikusnak tűnő sort. Amikor azonban az ember kezdi úgy érezni, hogy egész hatékonyan el tudna vezetni egy játékpékséget, Lelkes Zoltán az adatokat a gépén lévő szoftveren átfuttatva megmutatja az optimális megoldást, és rögtön kiderül, hogy az addig jónak tűnő sorozat valójában pénz és időpocsékolás.

©

„Már egy ilyen egyszerű, 12 elemből álló, és csak egyetlen tényezőre, jelen esetben az időre optimalizált sor kiszámolásához is 1012 matematikai korlátot kellene figyelembe vennie a cégvezetőnek, vagy a termelési tervezőnek” – mondja Lelkes Zoltán. Emberi aggyal már gyakorlatilag ezt is lehetetlen megoldani, ráadásul a valóságban általában sokkal több a változó elem, és még többféle szempont szerint kell a folyamatokat optimalizálni. Egy kisebb termelővállalat is a leggyorsabb utat célozza meg, miközben arra törekszik, hogy a gépek a legrövidebb ideig álljanak, de a kifizetett munkaórák száma is minimális legyen. Ennek megoldása elképzelhetetlen szoftveres segítség nélkül, a tervezők általában a vállalatirányítási rendszerektől a táblázatkezelőkhöz fordulnak (utóbbiak közül az Excel a legelterjedtebb). Ezek azonban hamar elérik a teljesítőképességük határait, ami természetes is, hiszen nem erre lettek kitalálva.

Józsi bácsit nem lehet betervezni

Ekkor lépnek be a képbe a matematikai modellezésen alapuló speciális szoftverek, amelyek korábban csak a nagyvállalatok számára voltak megfizethetőek, újabban azonban egyre inkább elérhetővé válnak a közepes méretű cégek számára is. „Az ügyfeleink között ma már vannak évi néhány százmillió forint árbevételű vállalatok is, amelyek nagy hasznot húznak egy számukra kialakított matematikai modellből” – mondja a hvg.hu-nak Lelkes Zoltán. Ezt az egyelőre egészen speciális, és kevésbé ismert piacot egyébként néhány nagy nemzetközi szereplő uralja, ezek egyike az AIMMS, amelynek hazai forgalmazásával (és személyre szabásával) foglalkozik az Optasoft.

A fenti játékos példa ellenére egy kisebb pékségnek természetesen nem éri meg beruházni egy ilyen, néhány tízmillió forintba kerülő egyedi megoldásba. A mikrovállalkozások egyébként is sok „puha”, személyes feltételtől függenek, ha például az üzemben dolgozók közül hétfő reggel csak Józsi bácsi képes hajnalban kelni, és jól elvégezni egy feladatot, akkor hiába dob ki más megoldást a gép, az nem lesz célravezető.

Gombnyomásra kiköpi, mit mikor hova és mennyit

Ám abban a pillanatban, amikor a cég a fejlődése során elér egy bizonyos méretet, például a pékség országos hálózattá szeretne fejlődni, vagy netán a környező országokban is meg szeretne jelenni, rögtön szüksége lesz matematikára. Márpedig ebből a típusú magyar cégből egyre több akad. Ekkor viszont nagyon hamar azzal fognak szembesülni, hogy a versenytársak már ilyen szoftvereket használnak, és évi néhány milliárdos bevétel mellett is súlyos milliókat spórolnak meg. Amikor náluk a laptop egy gombnyomásra kiköpi, hogy mit mikor kell gyártani, és hova mikor mennyit kell szállítani, azzal a legzseniálisabb cégvezető sem tud versenyezni. Enne hatásaira egyébként már ma is sok hétköznapi példát lehet hozni, elég a 600 kilométerről ideszállított alapélelmiszerekre gondolni. A versenyképes ár hátterében ezekben az esetekben többek között a gyártás és a logisztika matematikai modellezésen alapuló tervezése is állhat, és amíg valaki nem veszi fel a kesztyűt, addig ezen a helyzeten esélye sem lesz változtatni.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!