szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Döntő különbségek mutatkoznak az Európa keleti és nyugati felén élő fiatal felnőttek karrierterveiben. Míg keleten a magas jövedelem, nyugaton inkább a szakmai kihívás a fő motiváció. Keleten megoszlik a vélemény a várható nyugdíjazással kapcsolatban, nyugaton viszont stabil az a várakozás, hogy 61-70 éves kor között lehet majd abbahagyni a munkát.

A 15-35 éves korosztály tagjai mostanában kezdik átvenni a vezető szerepeket a gazdaságban, ezért hasznos felmérni, hogy milyen motivációs erők mozgatják őket. A Harvard Business Review a napokban közölte azt az eddigi legszélesebb mintán alapuló felmérést, amelyet ebben a témában készítettek.

Az adatokból kiderül többek között, hogy Kelet-Európában a fiatal felnőtteknek körülbelül 50 százaléka elsősorban a magas fizetés miatt szeretne vezető pozícióba kerülni. Számukra a munkában rejlő kihívás a legkevésbé fontos tényező. Európa nyugati felében sokkal kiegyenlítettebb ez az arány, a fiataloknak nem a magas fizetés, hanem a cég vagy szervezet befolyásolási képességének megszerzése a legfontosabb hajtóerő, és még a szakmai kihívás is viszonylag nagy súllyal esik latba.

Míg nyugaton úgy vélik, hogy egy vezetőnek az a legfontosabb szerepe, hogy a munkatársait képessé tegye a célok elérésére, keleten ezt egyáltalán nem várják a főnököktől. Nekik inkább az az igényük, hogy a vezetőjük technikailag, szakmailag jól vigye azt a területet, amelyen dolgozik.

A kelet-európai fiatalok jelentős része, több mint negyede gondolja úgy, hogy már 60 éves kora előtt nyugdíjba megy, de csaknem 30 százalékuk véli úgy, hogy csak 70 éves kor felett fogja tudni abbahagyni a munkát. Ezzel szemben nyugaton pont ez a két véglet a legkevésbé jellemző, az ottani fiatalok döntő többsége 61-70 éves kor közötti nyugdíjazásban bízik.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész