Magyarország - A magyarok alapvetően cinikusak, bármilyen vezetői stílusról is legyen szó. A kapcsolati tőke az egyik legbefolyásosabb eleme a döntéshozatali rendszernek, míg az átlag magyart elsősorban a túlélés vezeti.
©
USA - Az amerikai menedzserek rámenősek, agresszívek, cél- és tevékenységközpontúak, magabiztosak, erősek, optimisták és mindig nyitottak a változásra. Bár az egyéni szabadság nagyon fontos számukra, és a saját karrierjük előmozdítása a legfontosabb mozgatórugójuk, mégis képesek az igazi csapatmunkára, és fontos számukra a vállalati szellem is.
©
Kína - Bár a konszenzust nagyra értékelik Kínában, de a vállalatokat az állam felügyeli, így a döntéshozatalt jelentősen befolyásolja a politika.
©
Csehország - A csehek alapvetően elutasítják, hogy kizárólag hatalmi alapon erőltessenek rájuk szabályokat, éppen ezért szinte ösztönösen törekednek az egyenlőségre és a demokratikus intézmények megerősítésére.
©
Lengyelország - A történelmük és a sok külső nyomás ellenére a lengyelek megtartották hagyományos értékeiket. Ugyanakkor a lengyel társadalmi fejlődésben alapvetően a meritokrácia dominál. (Olyan társadalom, ahol az egyén pozíciója a teljesítményétől függ.)
©
Oroszország - Bár a menedzserek tesznek erőfeszítéseket azért, hogy csak hivatalos csatornákon keresztül alapítsanak vállalatot vagy mozdítsák előre az üzletet, de ezek általában megfeneklenek a bürokrácia szikláin és az orosz fásultságon. Így végül mégis csak a kulcsfontosságú emberek és személyes kapcsolatok kihasználásával, a rendszert gyakran megkerülve érnek el eredméyeket.
©
Argentína - A nepotizmus (amikor a döntéshozók a barátaikat és rokonaikat részesítik előnyben pozíciókról, hatalomról való döntéseknél) általános jelenség, és gyakori az is, hogy a vezetők különböző módszerekkel manipulálnak paternalizmustól kezdve a nyílt kényszerig.
©
Ausztria - Az üzleti vezetés autokratikus, a munkavállalók szempontjából a rendszer nem túl kényelmes, mert míg az ő hangjukat nemigen hallani, a senioroknak túlzott tisztelet jár.
©
Japán - A konszenzus, egyetértés, illetve az arra való törekvés nagyon fontos, az ötletek pedig gyakran érkeznek a gyártósor mellől vagy a hierarchia alsóbb szintjeiről. Bejáratott folyamat van a vállalati hierarchiában a javaslatok, ötletek, találmányok begyűjtésére.
©
Szlovákia - Az autokratikus stílust kedvelik a konszenzus helyett, mert így kevesebb ember szorong a felelősség miatt.
©
Svájc - Mivel mélyen gyökerezik a bizalmatlanság a kormány és a vezetők felé, az üzleti és az állami szabályrendszerben is fontos szerepet kapnak a fékek és ellensúlyok.
©
hvg.hu Vállalat + Vezető

Így irányítanak társadalmakat és cégeket a világban

Van-e hasonlóság Magyarország és Svájc között? Igen, mindkét országban alapvetően cinikusak és bizalmatlanok az emberek a mindenkori vezetőkkel szemben, de míg Svájcban emiatt nagyon erős fékek és ellensúlyok épültek be a döntéshozatali rendszerbe, ezzel szemben Magyarországon a kapcsolati tőke a legfontosabb döntésbefolyásoló. Ahágy kultúra, annyi fajta vezetési stílus van, és ez a cégekre is igaz.

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Állati maradványoktól bűzlik Rákospalotán egy erdős rész, a hatóságok tehetetlenek

Állati maradványoktól bűzlik Rákospalotán egy erdős rész, a hatóságok tehetetlenek

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Több nagyobb dugó is van az M1-esen

Több nagyobb dugó is van az M1-esen