Tudja mi az a nagygönc? Pedig egy új magyar üzem gyártja

Tudja mi az a nagygönc? Pedig egy új magyar üzem gyártja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A sajátos nógrádi terméket Érsekvadkerten állítják elő.

Helyi ételkülönlegességeket, palóc linzert és nagygöncöt gyártó üzemeket hozott létre európai uniós támogatásból, összesen százmillió forintból két szociális szövetkezet Érsekvadkerten.

A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a program indulásakor, tavaly márciusban 11 embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet.

A dolgozók és a vezetők újabb recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt.

A szociális gazdaság átmenet lehet a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, a szövetkezet dolgozói közül ugyanis többen korábban közfoglalkoztatási programokban dolgoztak.

Az érsekvadkerti nagygönc üzem összesen 26 hónapig biztosít munkát alkalmazottainak.

Szintén a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósult meg a faluban a palóc linzert gyártó üzem 50 millió forintból, száz százalékos támogatással. Itt is 11 hátrányos helyzetű ember kapott lehetőséget, hogy családja közelében vállaljon munkát, megspórolva napi két-három órányi ingázást.

A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet sütőüzemében szintén fejlesztették a termékeket, a kézműves gyártású linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak.

A dolgozók foglalkoztatását 14 hónapig a program biztosította, ezt követően újabb 14 hónapig a szövetkezet alkalmazza az embereket.