Több ezer milliárdtól eshetnek el a magyar kkv-k

Több ezer milliárdtól eshetnek el a magyar kkv-k

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió 2020 után átalakítja pályázati rendszerét, az uniós támogatásokra támaszkodó magyar kkv-szektor pedig könnyen több ezer milliárd forintnyi pályázati forrástól eshet el – hívja fel a figyelmet egy, az uniós pályázati rendszert jól ismerő cég.

Az uniós pályázati támogatások rendszerében a 2020-ig terjedő időszakban a vállalkozások döntően vissza nem térítendő támogatásokra pályázhatnak. Ugyanakkor, míg az Új Széchenyi Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2008-2013 között összesen megítélt 10 326 milliárd forintnyi támogatás alig 3 százaléka (303 milliárd forint) volt csak visszatérítendő hitel, addig a 2016-2020 között ez már 8,12 százalék (729,39 milliárd forint) lesz.

Tehát közel háromszorosára nőtt a visszatérítendő támogatások aránya. Ezt alapul véve 2020 után jelentős mértékben, akár 20-30 százalékra is nőhet e pénzügyi eszközök mértéke, amely pénzben kifejezve akár több ezer milliárd forintot, vagy másképpen számolva a jelenlegi GDP 4 százalékát is elérheti.

„Hosszú távon azok a vállalkozások pályázhatnak sikerrel 2020 után is, amelyek már most elkezdenek felkészülni arra, hogy az igényelhető támogatásokat vissza kell fizetniük. Ehhez növelniük kell a hitelképességüket, és érdemes hosszú távú pénzügyi stratégiát felállítani a hitel-visszafizetések biztosításához is, hiszen a fejlesztések jelentős része nem azonnal megtérülő beruházás” – emeli ki Harsányi Gábor, a Goodwill Consulting Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Hozzáteszi: „A hazai kkv-k jelentős mértékben támaszkodnak az uniós forrásokra: leginkább akkor fejlesztenek, ha a finanszírozáshoz találnak megfelelő pályázatot, és elsősorban azokon a területeken invesztálnak, amelyekre támogatást tudnak igényelni. A 2020 utáni időszakra prognosztizált vissza nem térítendő támogatások arányának csökkenéséhez és a támogatott hitelkonstrukciók növekvő térnyeréséhez időben fel kell készülni a hazai vállalkozásoknak. A cégek finanszírozási struktúráját tervezetten úgy kell átalakítani, hogy alkalmas legyen a visszatérítendő pályázati támogatások felvételére, például az önálló likviditás növelésével, illetve a megfelelő EBITDA pénzügyi mutató kialakításával” – hangsúlyozta Harsányi Gábor.

Papír van róla: hivatalosan is felfüggesztették a nekünk járó uniós pénzek egy részét

Most teperhet a kormány, pár tízmilliárd forintot bukhatunk, ha nem módosítják a pályáztatási rendszert.

A visszatérítendő támogatások pozitívuma, hogy az elnyert és visszafizetett hitelt a vállalkozások újabb pályázat keretében ismét felvehetik; ennek pedig a teljes gazdaságra nézve multiplikátor hatása lesz. Emellett, mivel csak a valóban versenyképes, megtérülő beruházásokra érdemes igénybe venni, a visszatérítendő támogatás „tisztíthatja” is a piacot, ezzel pedig hosszú távon a teljes magyar gazdaság versenyképességét erősíti.

Nálunk 320 százalékon pörög a túlárazás meg a korrupció

Minden második közbeszerzést voltaképpen titkolva hirdetnek meg. Az uniós pénzeknél pofátlanul vastagon fog a ceruza..

Hozzászólások