szerző:
MTI

1200 milliárd forintra lett volna igény, legalább is a beérkezett támogatási igények szerint.

Csaknem 200 milliárd forint uniós és magyar, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) célú forrásról született támogatói döntés az első értékelési fordulókban a tavaly és idén meghirdetett pályázatokon - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

A pályázók mintegy1200 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt az NKFIH által koordinált versenypályázati portfólió felhívásaira, 3925-öt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), 885-öt a Versenyképes Közép-Magyarországért Operatív Programon (VEKOP), valamint csaknem 4000-et az NKFI Alapon keresztül.

A mostani támogatói döntések után újabb pályázati fordulók és újabb konstrukciók megnyitása következik, 2017 közepére a  pályázati portfolió valamennyi felhívása megnyílik. Ezért arra van szükség, hogy 2021-2022-re be lehessen fejezni a programokat, mivel vélekedése szerint a KF programok eredményes és magas színvonalú elvégzéséhez nem elég 1-2 év.

A következő ütemben néhány visszatérítendő KFI forrás fog megnyílni, ezeket hitelgaranciának, kamatmentes hitelnek is nevezni, kockázati tőkealapon keresztül érhetők majd el.

Jövő év közepére már érkezhetnek finanszírozási kérések a kormány által, a tudás- és technológia intenzív vállalkozások finanszírozására és a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésére létrehozandó kockázati tőkealaphoz, amelyről augusztusban hirdették ki a kormányhatározatot. Az NKFIH a GINOP-on keresztül 30 milliárd forintot, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 20 milliárd forintot biztosít az állami tőkealapnak, amelynek jogi kereteit októberig hozzák létre.

A GINOP-on keresztül 172 milliárd forintról született támogatói döntés, amiből a legnagyobb részt, mintegy 68 milliárd forintot a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének támogatására kiírt első pályázati fordulóban 247 projekt kapott. A legkiválóbbnak értékelt pályázatok között nagyobb arányban jelennek meg az agrárinnovációhoz, a fenntartható környezethez és az egészséges társadalomhoz köthető pályázatok.

A legnagyobb érdeklődést kiváltó pályázat az startup-inkubátorok innovációs ökoszisztémát erősítő pályázatok, ide 44 pályázat érkezett be mintegy 25 milliárd forintos forrásigénnyel, amelyből az első fordulóban 8 projektjavaslat kapott támogató szakpolitikai véleményt összesen  4,73 milliárd forint támogatási igényre.

Hat felhívásban 144 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalkozások és a kutatóintézetek együttműködésének ösztönzésére. Ebből a tudástranszfer típusú konstrukcióból a Felsőoktatási-ipari együttműködési központokra 27, 5 milliárd forint értékű projektjavaslat kapott támogató szakpolitikai véleményt.  A versenyképességi együttműködésekre is nagy igény volt, 120 projekt érkezett be 200 milliárd forintos igénnyel, támogatói döntés született 23 projekt esetében  25,7 milliárd forintról az első fordulóban.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Gázszállító teherautó robbant fel Limában, több halott és sérült

Gázszállító teherautó robbant fel Limában, több halott és sérült

Orbánék vagy Európa felé megy Szlovákia?

Orbánék vagy Európa felé megy Szlovákia?

A megengedett 100 helyett 214 km/h-val fotóztak le egy elektromos Porschét

A megengedett 100 helyett 214 km/h-val fotóztak le egy elektromos Porschét

Bezártak egy "kutyagyárat" Madridban

Bezártak egy "kutyagyárat" Madridban

A hadsereg orvosait is bevetik a koronavírus elleni küzdelemben Kínában

A hadsereg orvosait is bevetik a koronavírus elleni küzdelemben Kínában

Nyílt napot tart a Gyermekvasút

Nyílt napot tart a Gyermekvasút