szerző:
Huszka Imre
Tetszett a cikk?

Nyílt levél a Marslakók sorozat produceréhez.

Kedves Laci!

Nyilván rossz néven vennél bármilyen más megszólítást, hisz celebként az ember rendesen rajongói leveleket kap. De soraimat – ismeretlenül is – annak szánom, a biztatás és a köszönet kifejezésének, nem kell tartanod semmitől. Amúgy mindig sejtettem, hogy állandó, már-már provokatív önostorozásod mögött méretes egó domborodik, de ettől csak nőttél a szememben.

Szeptember végén, amikor az RTL Klub ígérete szerint újra indul a Heti hetes, hogy aztán azon melegében át is váltson egy másik csatornára (amelynek így a promója is megoldódik, és, ha mindenki teszi a dolgát, és a kábelszolgáltatókkal a megfelelő szerződések köttetnek, még fizethet is a sok ellenforradalmár), szóval azon a jeles estén Te majd nyilván a levelekkel kezdesz. Ehhez még nem kell nagy jóstehetség, de valami azt súgja, arra is találsz majd alkalmat, hogy nedves nyusziszemekkel belenézz a kamerába, amelynek a tetején világít a lámpa, és elmondd, hogy a Marslakók című bebukott tévésorozat kapcsán mennyi méltánytalanság ért téged a „média részéről”. Mondod mindezt a Heti hetes elején, és nyilván arra is kitérsz, hogy kezedhez Simicska-Nyerges-kapcsolat ide, Habony Árpád-barátság oda, egyetlen fillér közpénz nem tapad, sőt, még tartoznak is nektek.

És tudod, mit, Laci? Én ezt neked, lassan mondom, az első szótól az utolsóig el-hi-szem. Nem ironikusan, nem kacsintva – simán csak elhiszem, bár, ha közpénz lennék, az említett urak mellett – Rejtővel szólva – nem érezném magam biztonságban. Arról viszont meg vagyok győződve, hogy ennek a kompániának kétmilliárd magyar forint, pontosabban annak akármilyen nyesedéke, ráadásul évekre szétterítve –nem tétel. Szerintem barátok közt Te is hasonlóképpen érvelsz: „nekik ez nem pénz, miről beszéltek?” Kérdés, hogy van-e még olyan társaság, ahol ezt elmondhatod.

Pedig ennyi nekik tényleg nem az, és e kellemes körülmény most már – úgy tűnik – problémává nőtte ki magát. Ez kiderül például abból, hogy a miniszterelnök, Orbán Viktor, az Előre Látó Ember, akitől Te +1 barira vagy, sokakkal ellentétben, felemelné a nemzeti tulajdonú bankok részarányát ötven százalék fölé. Most nem jönnék Brechttel, hogy „mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?”, de ahhoz azért nem kell fiskális zseninek lenni, hogy belássuk: a pénz e nagyságrendjének már más az inerciája, mint a havi negyvenhétezeré. Ezt már hozni macerásabb, mint vinni, bár utóbbi láthatóan az egyetlen, ami simán és gördülékenyen megy ebben az országban. A művelet másik fele viszont – Európa és a Nyugat átkozott szabályai miatt – annyira nem egyszerű. Na, ehhez kellenek a saját bankok. Merthogy a tömérdek narancsszínű önkoriból 2006 óta dől a pénz, az elmúlt két év pedig éppenséggel logisztikai kihívások elé állítja a csapatot. Ezt már nem visszük Kajmánba aktatáskában. Meg kell teremteni a nemzeti tőkének a fészket, ahol akadály nélkül, kedvére tenyészhet.

Ugye, milyen egyszerű belátni valamit, Laci, ha a helyes nézőpont megvan? Folytassuk is eképp: meg fogsz lepődni, de a nemzet hálával tartozik Neked. A Marslakók bukása rávilágított: ahogy „van az a pénz, ugye, Laci?”, úgy van az a szint is, ami alá – mindenható kétharmaddal, négyötöddel, akárhányaddal – sem lehet menni. Ez az a szint – mondhatjuk –, ami ahhoz kell, hogy a hangszer egyáltalán megszólaljon. A kétharmaddal, Habonnyal és az általuk támasztott viharos hátszéllel épp az marad ki egy – most nagyvonalú leszek – szellemi építkezésből, amitől egyáltalán működhet: a pilot (a tesztepizód, aminek alapján a csatorna és a néző eldönti, hogy érdekli-e az opus, és, hogy mit hajlandó áldozni rá), a harcok, a könyörgés-kilincselés, a százszor átírt szinopszis, az alkotó munka kínja-keserve. Odarendelni egy helikoptert, és leszállni a csúcsra: mi így mászunk hegyet. Ne fáraszd magad magyarázkodással: a végeredmény egyszerűen nézhetetlen lett, és ezt nyugodtan írd a kétharmad számlájára.

És nyilván tudod, Laci, hogy ez megy minden fronton. Ha nem az Alkotmánybírósággal kezdik, a mai törvényeknek a töredéke sem megy át, a közigazgatás a teljes zavarodottság állapotában van, a közoktatásban két hétre nem tudnak előre tervezni, az igazságszolgáltatásban épp most zajlott le a Hosszú Kések Éjszakája. Egészségügy? Közbiztonság? Matolcsy? Romakérdés, rasszizmus? Jó hírünk a világban? Választási rendszer? A tranzakciós adóban sima összeadási hiba van, és az MNB megadóztatásából akarják kipótolni? Emeltdíjas telefonon tájékoztatják a sajtót a főhatóságok?

Pierre mondja a Megáll az időben: "nem mindegy, hogy milyen színvonalon vagánykodik az ember. És ez nem színvonal." Nos, tényleg nem. Elérkeztünk az utolsó, ontológiai (kétmilliárdos), kérdéshez: rosszat, s rosszul, úgy látszik, ebben áll a nagy titok. Most akkor örülnünk kéne ennek, Laci? Csak bólints majd, érteni fogjuk.

Barátsággal: Huszka Imre újságíró

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka