Itt hamarosan Nemzetbiztonsági Kaszinó nyílik

Itt hamarosan Nemzetbiztonsági Kaszinó nyílik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
nyüzs
Tetszett a cikk?

Ahogy a dohányzás is rögtön rendben van, ha a trafik nemzeti, a tulaj meg a haverunk, úgy a kaszinózás is rögvest megszűnik morális, egészségügyi, ill. költségvetési probléma lenni, ha mi osztjuk újra a piacot, mert kell a lóvé.

Szinte puccsszerűen történt minden: tavaly október 1-jén, hétfőn sürgősséggel összehívott rendkívüli kormányülés döntött úgy, hogy véget ér Magyarországon a kaszinózás, ahogy eddig ismertük. Kedden a parlament már meg is szavazta: betiltják a pénznyerő automatákat, a játéktermek és az online kaszinók ideje lejárt, kivétel három koncessziós jogot birtokló "elitkaszinót", ahová továbbra is szabad járni, ha olyan nagyon muszáj.

Mint kiderült, a hirtelen jött kormányülésnek, a szinte pánikszerű gyorsaságnak közelebbről meg nem nevezett nemzetbiztonsági oka volt, a kormány legalábbis azt érzékeltette, hogy az érintett vállalkozók egy részénél "súlyos nemzetbiztonsági kockázatok" is felvetődtek, jelentsen ez bármit. A döntés hivatalos indoklása és igazolása azonban függetlenedett a súlyos rizikótól, és nyílt népnevelési jelleget öltött: a cél az, közölte Lázár János, hogy "a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket", hiszen "a pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben."

Legkésőbb ezen a ponton idézzük csak fel a másik gazdasági puccs, a trafiktörvény kezdeti hivatalos igazolását: a fiatalokat meg kell védeni a dohányzástól, ezért csökkenteni kell az elárusítóhelyek számát, de mivel árusítani muszáj, legalább járjanak jól a kis családi vállalkozások, a tartósan munkanélküliek, illetve a fogyatékkal élők. A végeredményt mindenki ismeri, aki az utóbbi hónapokban belenézett bármilyen lapba, amelynek nem Magyar Nemzet a címe.

Ahogy a dohányzás is rögtön rendben van, ha a trafik nemzeti, a tulaj meg a haverunk, úgy a kaszinózás is rögvest megszűnik morális, egészségügyi, ill. többletkiadási probléma lenni, ha mi osztjuk újra a piacot, mert kell a lóvé.

Van az a pénz, ami felülírja Lázár János szíves közlését, mely szerint "a mi politikai családunk krédójával ellentétes a szerencsejáték": a Népszabadság információi szerint Varga Mihály most azért akar újra tíz kaszinót megpályáztatni, mert az államnak szüksége van arra az évi 8,5 milliárd forintra, amit ettől a húzástól remél (a három megmaradt gigakaszinó, amelyből kettőt a Szerencsejáték Zrt., egyet meg Andy Vajna tulajdonol, természetesen nagyot kaszált). És ugye, mondanunk sem kell, hogy a mostani koncessziós pályázat már zártkörű, tehát állami hivatal ezúttal valószínűleg nem kényszerül arra, hogy szánalmas módon bizonyítékokat tüntessen el.

És a nemzetbiztonsági rizikók? – kérdezhetik Önök teljes joggal. Úgysem hinnék el: az indoklás szerint pont azért zártkörű a pályázat, hogy ki lehessen szűrni a rendszerből azokat, akik eddig rizikós módon belobbizták magukat a jogalkotók, kormánytisztviselők közvetlen közelébe. Ezt persze soha nem fogjuk megtudni (reméljük, amerikai barátaink valahogy ezt is monitorozzák majd), így nehéz lesz eldönteni, ki a nagyobb rizikó a nemzet biztonsága számára: aki gazdasági érdekből belobbizza magát, vagy akit az állam meghív, hogy nyerjen, és tíz évig szabadon profitáljon?

A nemzeti trafikosok és a népegészségügyi találkozóhelyek után tehát hamarosan jönnek a Fidesz-közeli, C-típusú átvilágításon átesett szerencsejáték-szakértők, az államilag felkarolt félkarú rablók, kaszinóik pedig a jövőben a Nemzeti Szerencse Forgandó Találkozóhelyek néven futnak. A logón persze ott lesz a 18-as, piros karikában.

(Utószó a kretén ellenzékről: ugye azt nem gondolták komolyan a szocialisták, hogy a javaslat alapvetően rendben van akkor, ha "az új kaszinók létesítését a Szerencsejáték Zrt.-re bízzák"? Ahogy alapvetően a dohánytilalom sem baj, csak a módja? Meg a rezsicsökkentés is oké, ha kicsit pofozunk rajta? Minek szavazzon bárki egy balos Fidesz-pótlékra, ha piacon van, és a jelek szerint működik az eredeti?)

Hozzászólások