Miért kell támogatni Iványi Gábor egyházát?

Miért kell támogatni Iványi Gábor egyházát?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

Válaszok Szegő Péternek.

Szegő Péter a múlt héten szelet vetett, amikor arról írt, hogy szerinte nem helyes aláírni az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez való csatlakozást, ezzel segítve, hogy az elnyerje a hivatalos pecsétet. Nem a kerítésen belülre kell kerülni – fogalmazott Szegő, hanem a kerítést ledönteni. Írása kisebbfajta vihart aratott, alábbiakban arra érkezett reakciókat közlünk.

 

Miért nem segítettem Sztehlo Gábornak?* 

(Szegő Péternek barátsággal, aki elmagyarázta, miért nem segített Iványi Gábornak)

 

Nem az a cél, hogy valaki a kerítésen belülre kerüljön, hanem a kerítést kell megszüntetni. Attól, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházzá válik, a törvény még úgy elfogadhatatlan, ahogy van. Attól, hogy zsidókat mentünk, a zsidók gyilkolása még úgy elfogadhatatlan, ahogy van.

Az értelmiségnek a politika iránt az átlagosnál fogékonyabb része körében az elmúlt hetekben többek közt az keltett izgalmakat, hogy az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) összegyűjti-e az egyházzá váláshoz szükséges, de nem elégséges tízezer aláírást a szeptember 30-i határidőig az élet és halál kérdései iránt az átlagosnál fogékonyabb része körében az elmúlt hetekben többek közt az keltett izgalmakat, hogy az Sztehlo Gábor evangelikus lelkész zsidó gyerekeket mentett meg a biztos pusztulás elől.

Összegyűjtötte, nélkülem is. Sok zsidó gyerek megmenekült, nélkülem is. Amikor a MET aktivistái az aláírásomat kérték, minden szimpátiám ellenére nemet mondtam, elvi okokból Sztehlo Gábor munkatársai a segítségemet kérték, minden szimpátiám ellenére nemet mondtam, elvi okokból.

Bár nem voltam érintett, az aláírandó szövegben a gyerekmentési akcióban semmi olyan nem volt, amit elvből ne lehetett volna támogatnom, sőt, kifejezetten közel állt hozzám az a gondolat, hogy "Minden ember szabadnak, valamint méltóságban és jogokban egyenlőnek születik...".

Az alá nem írásom  nem támogatásom a körülményeknek szólt. Nem a MET-nek kell a kerítésen belülre kerülni, hanem a kerítést kell megszüntetni. Nem a zsidó gyerekeknek kell megmenekülni, hanem a nácizmust kell megszüntetni. Attól, hogy a MET egyházzá válik, a törvény még úgy elfogadhatatlan, ahogy van. Attól, hogy zsidó gyerekeket mentünk meg, a nácizmus még úgy elfogadhatatlan, ahogy van.

Ha aláírásommal segítettem volna a MET ügyét, azzal elfogadtam volna a 2010 óta regnáló hatalom által megalkotott egyházügyi törvény szabta kereteket. Ha segítettem volna Sztehlo Gábor ügyét, azzal elfogadtam volna a Horthy kormányzósága alatt megkezdődött, és Szálasi alatt rémuralommá vált borzalmakat. Ha megmentek néhány zsidó gyereket, azzal nem segítek sok tízezer másik zsidó gyereken, akiket  immár elvitt a vonat Auschwitzba. Ezek a keretek számomra elfogadhatatlanok.

Ezért nem írtam alá a MET-tagságot megerősítő nyilatkozatot. Ezért nem segítettem Sztehlo Gábornak.

Eörsi Mátyás volt országgyűlési képviselő

* Az áthúzott részek Szegő Péter szövegéből valók.

 

 

"A Rajnától keletre semmin sem szabad meglepődni"

(T. Á. gimnáziumi történelemtanárom)

Szegő Péter írása meglehetősen egyoldalúra sikeredett. Bár én már egy másik egyház tagjai vagyok immáron 22 éve és ezért nem tudtam aláírni a nyilatkozatot, érteni vélem indokaikat.

Focibajnokságot csak a focipályán lehet nyerni. Avval, hogy elkezdték az akciójukat, voltaképpen az egész eljárás lehetetlenségét, morbidságát akarták megmutatni.  Az elmúlt három év kormányzati működése fényében sajnos kénytelen vagyok borúlátó lenni küldetésük sikerességében. Abban viszont nagyon hiszek, hogy sikerül bizonyítaniuk, hogy "pofára megy az egész", vagy ahogy Lukács Tamás az emberi jogi bizottság elnöke mondta egyszer, "ez egy kegy", amit megad a Fidesz vagy sem. 

Van felelősségük az ellátottjaik irányába. Már csak miattuk is végig kell csinálniuk. Nem hagyhatják, hogy a rájuk bízottakat ne tudják ellátni. Iványi Gábor lelkésztestvérem eddigi szolgálatait ismerve, nehezen hinném el, hogy egy élet munkáját és több munkatársa egzisztenciáját hagyná egy szó nélkül elveszni.

Megértem elkeseredettségüket, hogy úgy látszik Magyarország polgárainak nagy része még közönyös vagy a jelenlegi kormány támogatója, most még nehezen látszik egy jövőbeni kormányváltás és úgy érezhetik, hogy el kell fogadniuk a rájuk erőltetett szabályokat. Lásd előző érvem, ők így próbálnak túlélni, más közösség máshogy.

Avval, hogy a jogi kereteket meg kell változtatni, és az államnak ki kell vonulnia az egyházak életéből, teljesen egyet értek Szegő Péterrel. Demonstrálni az igazságtalanság ellen azonban – többek között – a szavazófülkékben kell, nem pedig magára hagyni egy vallási közösséget, amikor élni és működni szeretne a megváltozott körülmények között.

 

Szücs Balázs református lelkész

Hozzászólások