szerző:
sabater
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Első ránézésre meglehetősen ügyes akcióval nyitotta az évet Rétvári Bence, a KDNP képviselője és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára. Második ránézésre azért kilóg a lóláb.

A pszeudopárt képviselője szerint ugyanis el kellene távolítani Karl Marx szobrát a Corvinus aulájából. Egy nevében legalábbis kereszténydemokrata párt képviselőjétől elvben érthető lenne, miért nem tetszik neki egy szobor – hogy mi köze van ahhoz, hogy mi található egy, az államtól elvben autonóm módon működő egyetemen, az más kérdés. Azonban meglepő, hogy Rétvári nem a Marx ideológiája mentén (jóval pontosabban: azt kiforgatva) elkövetett kommunista bűnökre hivatkozik, hanem a zsidó származású (!) Marx antiszemitizmusára, nőgyűlöletére és (tessék figyelni, ez a legjobb) osztályharcos nézeteire.

Politikai értelemben a húzás jó ötletnek tűnik. A jobboldali szavazóknak nyilván nem fáj Marx vegzálása, a baloldaliak méregfogát pedig az antiszemitizmus-kártyával látszólag kihúzta. És még azt sem lehet ellenvetni, hogy Marx nyilván nem tehetett mondjuk Sztálin bűneiről, lévén 1883-ban eltávozott az élők sorából, hiszen nem ez a levél tartalma.  

Csakhogy Rétvári jó politikushoz méltán elfeledkezik nemcsak Marx származásáról, de a történelmi kontextusról is. Hiszen például az XIX. század nőképe jelentősen különbözik a jelenkor nőképétől – még ha a KNDP frakcióján belülről ezt tényleg nehéz is lehet észrevenni. Ettől még nem szép, hogy Marx levélben lecsúnyázott egy nőt, de talán az egyetemes filozófiatörténethez való hozzájárulását nem ez fogja megkérdőjelezni, ahogyan a szövegkörnyezetből kiragadott mondatok citálása sem. Függetlenül attól, hogy mit gondol valaki Marx munkásságáról, ez csak arra jó, hogy leplezze Rétvári valódi szándékát: a Fidesz, bocsánat, KNDP szimbolikus politizálásának kiterjesztését.

De ha már előkerült a nőgyűlölet és antiszemitizmus, érdemes lehet kicsit a KDNP-nek saját háza táján is sepregetni. Wass Albert, Nyirő József, Prohászka Ottokár és Horthy Miklós – négy olyan név, akiket a KDNP nem szégyell piedesztálra emelni, holott nem zsidóként voltak antiszemiták, hanem csak úgy, viszont irodalmi nagyságuk/történelmi szerepük erősen vitatható. És ha már nőkép, tetszünk emlékezni Balogh „közepesnél nagyobb erővel ütő” Józsefre, akinek van egy gyengén látó kutyája is? Igen, őt mondjuk fel lehetne szólítani a parlamenti mandátumának visszaadására. De mintha ez nem történt volna meg, sem Rétvári, sem pszeudopártja részéről.

Rétvári azt írja: „Szobrot a példaértékű életutat bejárt, ilyen tetteket végrehajtó vagy pedig kimagasló művészeti, szellemi teljesítményt nyújtó személyeknek szokás állítani.” Részben így van. A kiemelkedő szellemi teljesítményt valószínűleg a magukat Marx legharcosabb ellenségeinek tartók is elismerik. Hogy van-e helye Marx szobrának a Corvinus aulájában, arról persze lehet vitatkozni. Csak nem kellene álszent érvek mögé bújni. Persze a KDNP-től, KDNP-s képviselőtől mást várni nem is lehet. Erre találták ki a pártjukat.

 

 

(Itt vagyunk a Facebookon.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!