szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Nem végeznek számításokat. Kivéve, amikor a saját pénzüket számolják.

Ha választani kellene az Orbán-korszak díszkötetes, karácsonyi ünnepi kiadásához mottót a borítóra, ez a szöveg biztosan ott szerepelne: „Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hogy hány nagy boltnak kell költöznie, vagy hogy hány embert fognak kirúgni a szabályozás miatt.”

Persze lehetne sírfelirat is az ország fejfáján.

Így kormányoznak. A mondat azután hangzott el a kormányszóvivő szájából, hogy elfogadták a „Csak a CBA”-törvényt, amely felforgatja egy teljes iparág, néhány tízezer dolgozó, valamint sokmillió vásárló életét, de az elmúlt négy évben elhangozhatott volna ugyanez bármikor. Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen. Eszükbe jut valami, megszavazzák, repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg.

Nem végeztek számításokat, amikor egy generáció ellopott nyugdíj-megtakarításából tőzsdei részvényt vettek. Könnyen jött, könnyen ment. Akkor sem végeztek számításokat, amikor az országot évtizedekre eladósító és Moszkva alá soroló döntést meghozták az atomerőmű-építésről. Nem végeztek számításokat az egykulcsos adó költségeiről, a bankellenes háború hatásairól, a stadionok várható látogatottságáról.

Ezeket a dolgokat érzik, nem kiszámolják.

Amikor a fősámán csökkenti a gimnáziumi férőhelyeket és a gyerekeket érettségit nem adó képzésre kényszeríti, nem végez számításokat. Nem az ő feladata. Ha nem jön be, hát nem jön be. Mi lesz a tankönyv-államosítás után a kiadókkal, meg úgy általában az oktatással? A kormány nem végzett számításokat. Valami lesz, az a lényeg. Ha a Nemzeti Bank elnökének megtetszik egy irodaház, egy kastély, egy villa, akkor megveszi úgy, hogy előtte nem végez számításokat. Mondjuk ő olyat sosem csinált, azért lett gazdasági miniszter.

Friss hír: egy hónapon (!) belül fizetős lesz az M0-ás. Ami igazi hungarikum, mert más fővárosokban a belső kerületeket teszik fizetőssé, hogy a forgalmat onnan kiszorítsák. Itt viszont együtt alkalmazzák majd a dugódíjat a belvárosban és az elkerülőút-díjat a külvárosban, de hogy ennek mi lesz a következménye, arról fogalmuk nincs, mert természetesen nem végeztek számításokat.

Övék az akarat, a számolgatás a gyengeség jele. Hárommilliárdot kap a Századvég. Pont ez a kerek szám jött ki nekik. Miért hárommilliárd, miért nem 2 576 433 000, ahogy a piacon? Azért, mert ilyenkor végképp nem végeznek számításokat.

Az állami oldalon. A magánoldalon igen, ott zseniálisan tudnak számolni. Ez onnan tudható, hogy aki nem tud ügyesen számolgatni, annak sosem lesz belvárosi szállodája, a villájához váratlan családi támogatása, a Pasa Parkban égig érő tetőterasza. Az a fejlemény, hogy a miniszterelnök polgármestere megfeledkezett egy kisebb tételről (1 milliárd) a vagyonának összeírásánál, egyáltalán nem azt jelenti, hogy ő nem végez számításokat. Éppen ellenkezőleg. Valódi számtani tehetségek mindannyian.

Egyáltalán nem könnyű például kiszámítani a különadónak azt a mértékét, amely egyszerre hozza hátrányos helyzetbe a baráti dohánygyárnál kisebb és nagyobb cégeket, de sikerült. Igazi csúcsteljesítmény: sávos terhelés itt, minimum befizetés ott, kis adóalapos leírással megbolondítva, az ilyesmi magától nem jön össze annak, aki soha nem végez számításokat.

Az más lapra tartozik, hogy ezeket a számításokat nem a kormány számítógépein végzik. Az is biztos, hogy olyan változók, mint a kirúgott emberek száma, nem szerepelnek az egyenletekben. Tehát a szóvivő igazat mondott. A kormánynak nincs más feladata, mint a végrehajtás.

Apropó végrehajtás, lehetne számításokat végezni a büntetési tételekkel kapcsolatban is, de a legfőbb ügyész úgy gondolja, hogy neki meg ez nem a feladata. Egyelőre ezt a megoldást számolták ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!