Légy ostoba

Légy ostoba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Megmondó megmondónak megmondója.

Az önjellemzése szerint konzervatív (a szó jelentése más országokban: piacpárti-polgári, Mo.-n: etatista-populista) Heti Válasz a görög választás kapcsán a piacpárti magyar liberálisokon (5 db) gúnyolódik.

Ekképpen: "A fiskális fegyelemre (magyarul megszorításokra) és az infláció elleni harcra alapozott, alapvetően német ihletésű program Dél-Európában látványosan csődöt mondott. (…) Az elvhű piacpárti nyilvánvalóan rühelli a megszorítás-ellenes Szírizát, hiszen itthon is minden politikustól 'fájdalmas szerkezeti reformokat' szoktak követelni, bíznak az IMF receptjeiben, hittételnek tekintik, hogy az államadósságot bármi áron vissza kell fizetni és kéjes örömöt okoz nekik, ha leírhatják, hogy 'nincs ingyenebéd'”.

Na most. A következő a helyzet:

Vannak a Heti Válasz által gúnyolt elvhű piacpárti liberálisok (5 db) Magyarországon, akik valóban támogatni szokták a fiskális fegyelemre és az infláció elleni harcra alapozott gazdaságpolitikát.

Aztán van a Heti Válasz által támogatott magyar kormány, amelyik szavakban annyira megszorítás-ellenes, hogy hozzá képest a Sziriza bilderbergista bankárklubnak tűnik, a gyakorlatban azonban folyamatosan megszorít (1000 milliárdos mértékben, bár hülyén, ld: oktatás, egészségügy, útdíj satöbbi, satöbbi), és – szó szerint – hol az infláció, hol az államadósság elleni harcra büszke. Még a "nincs ingyenebéd" érvet is alkalmazza, a közmunkára kényszerített segélyezetteknek mondja kéjes örömmel.

Végül van a Heti Válasz, ahol nem értik, mi a kettő között a különbség.

(És, van a cikk címe: „Megszorítást mindenáron: magyar megmondók a Szírizáról”. Nem kérdés, hogy a megmondóemberezés a magyar nyelv és kultúrtörténet egyik legostobább kifejezése, aki ilyesmit leír, valószínűleg egyéb perverziókra is képes. A divatszó jelentése: véleményterrorista barom. Na most. A következő a helyzet: vannak azok az emberek, akik elmondják a véleményüket, viszont liberálisok: ők a megmondók. Aztán vannak azok az emberek, akik elmondják a véleményüket, viszont nem liberálisok: ők a rendes értelmiségiek. Végül van a Heti Válasz, ahol nem értik, hogy a két tevékenység között nincs különbség. Amikor egy publicista, azaz életvitelszerű megmondó megmondózik, az éppen olyan, mint amikor megszorító kormányt támogat, miközben a megszorítókon gúnyolódik. Csak, hogy a két szál összeérjen.)

Hozzászólások