szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

A hvg.hu arról kérdezett meg három kollégát, hogy lapjuk – a 168 Óra, az Index és a Heti Válasz – milyen politikát folytat a Jobbikot illetően.

Seres László, az időközben a HVG érdekeltségébe került Hírszerző főmunkatársa teljes politikai és sajtókarantént javasolt az Országgyűlésbe a bekerült, ugyanakkor szélsőséges megnyilvánulásoktól sem mentes ellenzéki párttal szemben.

A 168 Óra nem alakított ki a Jobbikra vonatkozó szerkesztőségi direktívát – közölte lapunkkal Krug Emília, a lap munkatársa. Azt mondta: nagyinterjút nem készítenek jobbikos politikussal, de cikkben megkérdezzük őket, háttérinfót kérünk tőlük. Krug hozzátette: van olyan kollégája, aki az első parlamenti ülésnapon több jobbikos képviselővel is interjút készített. A fiatal újságírónő szerint az nem megy, hogy amíg kevesebben voltak, nem voltak európai parlamenti képviselőik, nem ültek az Országgyűlésben, addig mindig, mindenhonnan mindent megírtak a Jobbikról, most pedig, miután 855 ezer szavazatot kaptak, úgy csinálnak, mintha nem léteznének. Arra kérdésre, hogy a tavalyi, a Jobbik számára 14,77 százalékot hozó európai parlamenti választás előtt nem volt-e hiba foglalkozni a nacionalista párttal, Krug úgy felelt: „Így, utólag, azt gondolom, hogy hiba volt. Fölfújtuk.”

©

Az újságírónő szerint a Jobbik az alakuló ülésen három performance-t abszolvált: a koronánál tett esküt, a Magyar Gárdára hajazó mellény Vona Gábor általi viselését és a székely himnusz eléneklését. „Ők ezt nagyon okosan csinálják. Krug Emilia úgy véli, ezeket a szimbolikus megnyilvánulásokat nem kell észrevenni, és „a tárgyszerű dolgokra kell fektetni a hangsúlyt”. Ugyanakkor Krug Emilia nem helyesli a Jobbik Seres László által javasolt agyonhallgatását: „az nem demokratikus dolog”.

„Nincs központi utasítás. Az évek során alakult ki a Jobbikhoz való viszonyunk” – hangsúlyozta az Index parlamenti tudósítója, Király András. Szerinte ezt a viszonyt az határozza meg, hogy a Jobbik mekkora szerepet játszik a magyar politikában. Az Index az európai parlamenti választás óta foglalkozik kiemeltebben a párttal. Addig sem volt tudatos elhallgatás, de az EP-választás előtt „a Jobbiknak nem volt hírértéke”. A Magyar Gárdával foglalkozott az Index, de szigorúan a hírérték alapján. Király úgy vélte: a teljes szilencium – tekintve, hogy a Jobbiknak megvan a saját médiája, amellyel el tudja érni a saját közönségét – nem működik. Az újságíró szerint minden pártot kritikusan, állításaikkal szembesítve kell kezelni, de a Jobbikot sem kritikusabban, mint a többit. A médiába való bekerülés kritériuma pedig továbbra is a hírérték, mind a Jobbiknál, mind a többi pártnál – hangsúlyozta Király, hozzátéve, hogy a Jobbik álláspontja általában rendkívül kritikus álláspont, így amikor például a Jobbik cigánybűnözőzik, „akkor mellé kell pakolni az adatokat, hogy ez nem föltétlenül igaz így, ebben a formában”.

A Heti Válasz újságírója, Bódis András sem találkozott a szerkesztőségben expressis verbis Jobbik-politikával. A választási kampányban készültek interjúk jobbikos politikusokkal, de egy idő után maguk a jobbikosok hárították el az interjúadás lehetőségét, egy, a Jobbik orosz kapcsolataival foglalkozó háttéranyag pedig „kiverte a párt vezetőinél a biztosítékot”. A Heti Válasz már a 2009-es európai parlamenti választások előtt is kereste a jobbikos politikusokkal a kapcsolatot – és, például Morvai Krisztina személyében meg is találta. Bódis messze nem értett Krug Emíliával egyet: a Heti Válasz munkatársa szerint ugyanis „a lehető legrosszabb gyakorlat lett volna, ha az EU-választások előtt nem foglalkoznak a Jobbikkal, és nem a társadalmi valóságot, hanem a különböző jogi kategóriákat tartják szem előtt szem előtt”.

©

Bódis szerint az ország állapota, nem pedig a sajtó hozta föl a Jobbikot, így „elhallgatni egy létező társadalmi igényt a legrosszabb időket idézné. Bódis szinte szóról szóra megismételte a Király András által elmondottakat, miszerint a karantén azért sem működik, mert az internet korában egy kevés pénzből bárki megteremtheti a maga médiáját. Bár Bódis a „hírérték” szót nem mondta ki, ebben is Királlyal volt egy platformon: szerinte például egy jobbikos sajtótájékoztatóról akkor kell beszámolni, ha fontos. „A Jobbik médiagegekben erős, a szimbolizmusban éli ki magát. Az a felhajtás, amit az új Országgyűlés alakuló ülésén a sajtó produkált, jelesül, hogy mindenki Vona Gábor mellényét figyelte, a magyar sajtóról szóló bizonyítvány is” – tette hozzá. Azt, hogy a Jobbik politikusai persona non graták az ATV-ben, Bódis „vicces dolognak” tartja, hozzátéve, hogy „Kálmán Olga simán elbírna Vona Gáborral: ki tudná kergetni a stúdióból”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vihar a Jobbikban: Vona felháborodott Pősze nyilatkozatán

Óriási vihart kavart a Jobbikon belül Pősze Lajos frakcióvezető-helyettes nyilatkozata, miszerint a Magyar Gárda már csak "felesleges önmutogatás". Vona Gábor felháborodott Pősze nyilatkozatán és hétfő reggelre összehívta a frakciót.

MTI Itthon

A Jobbik örül annak, hogy a kormány nem engedett az IMF-nek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációjának teátrális hazautazása és annak tálalása nyilvánvalóan a nyomásgyakorlást szolgálja - írta közleményében Hegedüs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese vasárnap.

Sebők János Vélemény

„Puha vagy Vona!” avagy csapdahelyzetben a Jobbik

Vidéki atyafiak körében néztem Vona Gábor tévés szereplését az Orbán Viktorral történt Nagy Találkozás után, s a fenti beszólásnál sokkal durvábbak is elhangzottak. Jobbikos ismerőseim nagyon elégedetlenek voltak vezérük szereplésével, aki szerintük már rossz irányba viszi a pártot, s most a „falkavezér” előtt is túlságosan meghunyászkodott.