Átkutatták Karadzsics egyik vélt segítőjének házát Boszniában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

NATO-katonák szombaton Paléban átkutatták egy boszniai szerb férfi házát, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújt a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezetőnek - közölte az észak-atlanti szövetség boszniai szóvivője.

A házkutatást amerikai katonák hajtották végre hajnalban európai uniós békefenntartók támogatásával Radomir Kojicsnál, aki a boszniai háború alatt parancsnokként szolgált a boszniai szerbek hadseregében. A rajtaütés célját a szóvivő abban jelölte meg, hogy további információkhoz jussanak a Karadzsicsot segítő hálózatról és megpróbálják kideríteni a szökevény hollétét. Hozzátette, hogy a helyi rendőrséget és a hágai Nemzetközi Törvényszéket is értesítették a házkutatásról.
   
Az ENSZ-törvényszék 1995-ben emelt vádat népirtás címén Karadzsics és ugyancsak bujkáló volt katonai főparancsnoka, Ratko Mladics tábornok ellen Szarajevó 43 hónapos ostroma és a kelet-boszniai Szrebrenicában végrehajtott mészárlás miatt, amelynek mintegy nyolcezer muzulmán férfi és fiú esett áldozatul.
   
Az Egyesült Államok szombaton úgy foglalt állást, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék nem fejezheti be munkáját addig, amíg Karadzsics és Mladics szabadlábon van. Washington nézetét Douglas McElhaney, az Egyesült Államok boszniai nagykövete fejtette ki a Nezavisne Novine napilap szombati számában megjelent interjúban.
   
Az amerikai állásfoglalás egybecseng Carla Del Ponténak, az ENSZ-törvényszék főügyészének néhány napja tett nyilatkozatával, amelyben az 1993-ban létrehozott törvényszék 2010-ben lejáró mandátumának meghosszabbítása mellett érvelt. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború áldozatainak érdekvédelmi szervezetei szintén a Nemzetközi Törvényszék fenntartását követelik.