Líbia tiltakozik a bolgár ápolónők szabadon engedése ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A líbiai külügyminisztériumba kérették szerda este Bulgária tripoli nagykövetségének az első titkárát, hogy az észak-afrikai ország hivatalosan tiltakozzék amiatt, hogy a bolgár elnök kegyelemben részesítette azt az öt bolgár ápolónőt és egy orvost, akit Líbiában halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

A tiltakozó jegyzék szerint Bulgária ezzel megszegte a két ország között 1984-ben kötött kiadatási egyezményt. Líbiai érvelés szerint az egyezménynek nincs olyan pontja, amely kilátásba helyezi a kegyelem gyakorlásának a lehetőségét.

A nap folyamán a HIV-fertőzött líbiai gyermekek családjai az egészségügyi dolgozók újbóli letartóztatását követelték. Közleményük szerint az Interpolnak kellene újra letartóztatnia a gyermekek szándékos megfertőzésével vádolt ápolónőket és a bolgár állampolgársághoz jutott palesztin orvost, és az elítélteknek le kellene tölteniük életfogytig tartó börtönbüntetésüket, amellyel a halálos ítélet megváltoztatása után sújtották őket.

A családok úgy vélik: a gyermekek megfertőzése része a muzulmán világ, ezen belül a Líbia aláásására irányuló nyugati törekvéseknek, és Georgi Parvanov bolgár elnök kegyelmi intézkedésével semmibe vette a nemzetközi jogot.