Megroppant egy magyar uszály gerince

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HavariaPress

Középen „összetört” a berakodott vasérc súlyától a regensburgi kikötőben a Regnitz nevű, magyar tulajdonban lévő folyami uszály - írja a Népszabadság.

A Fluvius nevű budapesti cég közel ötven éves hajójának szerda hajnali balesetekor a háromfős személyzetből senki sem sérült meg. Az uszály részben elsüllyedt, csak az orra és fara áll ki a Dunából. A regensburgi rendőrség közlése szerint a vasércet a Regnitz magyar kapitányának utasításai alapján kezdték berakodni az uszály középső rakodóterébe.

Amikor már 400-600 tonna súlyú szállítmányt berakodtak, az uszály „gerince” - eddig tisztázatlan okokból - összeroppant. Az egyik tárolóba víz került, a másik épségben maradt. Az első jelentések szerint jó száz liter dízelolaj is a Dunába ömlött, később kiderült, hogy nem igaz, a víz felszínén úszó vöröses vasércet nézték tévedésből olajfoltnak. A nagy erőkkel kivonuló, a rakodótérbe került víz kiszivattyúzására öt pumpát is bevető tűzoltók olaj-fogó gyűrűvel vették körbe a Regnitzet, bár a hajó 10 ezer liternyi üzemanyagát és ezer liter fűtőolajat sikerült biztonságba helyezni. A hajót végül sikerült stabilizálni, bár a munkálatokat a rendkívül hideg időjárás és a hóesés is megnehezítette.