Megadásra szólították fel Ratko Mladicsot szerb politikusok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Minél előbbi megadásra szólította fel szerdán Ratko Mladics tábornokot Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter, akihez Rasim Ljajics munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) folytatott együttműködésért felelős akciócsoport vezetője is csatlakozott.

Ratko Mladics hatalma teljében.
Szabadulnának tőle
© AP
Sutanovac szerint nemcsak a boszniai szerb haderő egykori parancsnokának, hanem a Hága által még keresett másik szerb háborús bűnösnek, Goran Hadzsicsnak, az egykori horvátországi szakadár szerb terület, a Krajina elnökének is önként jelentkeznie kellene. Jelenleg egész Szerbia a túszuk – utalt a Blic című újságnak nyilatkozó politikus arra a körülményre, hogy Brüsszelben az NT-vel folytatott maradéktalan együttműködéstől, tehát a két háborús bűnökkel vádolt személy kiszolgáltatásától teszik függővé Szerbia EU-integrációját.

Ami a már Hágában lévő Radovan Karadzsicsot illeti, a biztonsági szolgálatokat is felügyelő miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó azt, hogy a katonai biztonsági szolgálat fogta el a volt boszniai szerb elnököt. Felelőtlenségnek nevezte a szerb újságok egy részének azt a törekvését, hogy mindenáron kiderítsék, konkrétan kik voltak Karadzsics letartóztatói. Ha ugyanis megnevezik őket, akkor a családjukkal együtt veszélybe kerülhetnek - figyelmeztetett Sutanovac, aki szerint a májusi választás nyomán bekövetkezett belgrádi hatalomváltás eredménye Radovan Karadzsics elfogása.

Rasim Ljajics a Vecernje Novosti című lapnak azt mondta, hogy Mladicsnak, Hadzsicsnak, de a családjuknak és az országnak is az lenne a legjobb, ha a két személy önként feladná magát. Karadzsics esete világosan megmutatta, hogy senki sem képes egy életen át rejtőzködni. Ez alól Mladics sem kivétel – jelentette ki. Szerbia mindent elkövet azért, hogy a Mladics-problémát megoldja, „s a nemzetközi közösség igen nagy hibát követ el azzal, hogy nyomást gyakorol ránk, és azt állítja, mi itt Szerbiában mind bűnösök vagyunk” – fogalmazott a politikus.

Nem fogadjuk el azt az érvet, hogy mivel Karadzsics Szerbiában volt, logikus, hogy Mladicsnak is itt kell lennie. Aki ezt állítja, annak legalábbis megközelítőleg tudnia kell, hogyan lehet eljutni hozzá, hol kell keresni – érvelt Ljajics.