Törökország engedélyezte az amerikai segélyszállítást Grúziába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A NATO-tag Törökország engedélyt adott arra, hogy három amerikai hajó a törökországi Boszporusz és Dardanellák tengerszorosokon átkelve a Feteke-tengeren segélyszállítmányokat juttasson el Grúziába - közölték csütörtökön amerikai és török tisztségviselők.

Ankarában akkreditált amerikai diplomaták szerint két amerikai hadihajó és az amerikai parti őrség egyik hajója várhatóan egy héten belül juttatja célba a takarókból, tisztálkodási eszközökből, gyermektápszerből és csecsemőgondozáshoz szükséges eszközökből álló segélyszállítmányt.

A kaukázusi ország augusztusban egy hétre fegyveres összecsapások színtérévé vált, miután a grúz hadsereg támadást intézett az ország egyik szakadár területe, Dél-Oszétia ellen a térség feletti ellenőrzés helyreállítása érdekében, amire a Dél-Oszétiában és egy másik szakadár grúziai területen, Abháziában békefenntartókat állomásoztató Oroszország erőteljes ellentámadással válaszolt.

A két említett tengerszoros hajóforgalmát Törökország irányítja. Törökország az Egyesült Államok kulcsfontosságú térségbeli szövetségese és szoros kapcsolatokat ápol a szomszédos Grúziával. Ankara a mostani válság során kényes diplomáciai egyensúlyozásra kényszerült, hogy ne haragítsa magára Oroszországot.