Fico pártja még mindig toronymagasan vezet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico szlovák kormányfő pártja, a Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) változatlanul toronymagasan vezet a szlovákiai pártok népszerűségét tükröző listán.

Az 1176 fős minta alapján elvégzett felmérés szerint ha most lennének a választások Szlovákiában, Ficóék a szavazatok 41,2 százalékát, a 150 tagú törvényhozás 69 mandátumát szereznék meg.

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség szerint a második helyre 13,3 százalékkal, 23 mandátummal az előző kormányfő, Mikulás Dzurinda ellenzéki pártja kerülne. Eddigi előnytelenebb helyéről a harmadikra lépett elő a szintén ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely 10,6 százalékos eredménnyel a jelenlegi helyzethez képest két fővel kevesebb, azaz 18 képviselővel lenne jelen a törvényhozásban.8,9 százalékos támogatottságával, 15 mandátummal jelentős visszaesést mutat a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota jelenleg kormányzati pozíciót élvező Szlovák Nemzeti Pártja (SNS).

A sorban 8,5 százalékkal, 14 mandátummal az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) következik.Rober Fico másik koalíciós partnere, az exminiszterelnök, Vladimír Meciar Néppártja, 6,8 százalékkal, mindössze 11 mandátummal még át tudná lépni a parlamenti ötszázalékos küszöböt, a többi politikai erőből azonban továbbra sem lenne törvényhozó, az új országos képviselőválasztás eredményei nyomán ugyanaz a hat párt foglalna helyet a parlamentben, mint most.