Putyin és Timosenko tárgyalása csúszik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ukrán kollégájával, Julija Timosenkóval tárgyal majd az ukrán gázellátást 2009-re biztosítani hivatott kétoldalú szerződésről, és egy sebtében összehívott nemzetközi csúcsértekezlet az orosz gáz Ukrajnán át Európába való szállításának felújítását próbálja megoldani. A találkozót azonban elhalasztották.


Legalább egy órával elhalasztották az orosz és az ukrán miniszterelnök szombaton - magyar idő szerint fél kettőre tervezett - találkozóját - közölte egy orosz kormányzati illetékes. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez mennyiben befolyásolja az orosz illetékesek és az európai fogyasztók képviselőinek a megbeszélését, ami az eredeti forgatókönyv szerint 14 óra körül kezdődött volna. Julija Timosenko kormányfő már Moszkvában van, de nem tudni semmit arról, hogy miért halasztódik megbeszélésének a kezdete Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.
   
Eközben Ukrajna ismét elutasította, hogy megkezdje az orosz földgáz tranzitját Európa felé. Oroszország szombaton hajnalban jelezte, hogy magyar idő szerint reggel 8 órakor 99,2 millió köbméter földgázt juttatna a tranzitvezetékbe a Szudzsa állomáson keresztül. A Gazprom közleménye szerint azonban elutasító választ kaptak az ukrán féltől.
   
A Gazprom által jelzett gázmennyiségből 13,9 millió köbmétert Moldovának, 63,1 millió köbmétert a balkáni fogyasztóknak és 22,2 millió köbmétert Szlovákiának szánt az orosz cég.

Moszkvában szombat reggel még nem lehetett tudni, kik vesznek részt az értekezleten. Timosenko pénteken későn este sajtószolgálata útján közölte, hogy a szombati tárgyaláson kizárólag az ukrán kormány álláspontját szándékozik érvényesíteni - más szóval Viktor Juscsenko elnöktől eltérően nem köti össze az orosz-ukrán megállapodás és az európai gázszállítások kérdését -, és garanciát vállal az ukrán rendszerbe küldött orosz gáz továbbítására a rendszer működtetéséhez szükséges mintegy 8 százaléknyi, úgynevezett műszaki gáz kivételével. Reményét fejezte ki, hogy a tavaly október 2-án Putyin és közte létrejött megállapodás alapján sikerül megegyezni.
   
Abban az állt, hogy a két ország a tavalyi 179,50 dolláros gázárról három év alatt tér át az európai piaci árakra, amely jelenleg ezer köbméterenként 450 dollár körül jár. Kiiktatnak minden közvetítőt, és az orosz Gazprom közvetlenül az ukrán Naftogazzal áll majd kapcsolatban. Az ukrán piacon viszont tovább tevékenykedhet a Gazprom Szbit Ukraina cég, s Ukrajna exportálhatja a saját szükségletén felül tárolóiban lévő gázt.
   
Kijev azonban december végén, amikor Ukrajna még több mint kétmilliárd dollárral tartozott (amelynek nagy részét december végén átutalta), és a Gazprom 250 dollárt kért 2009-re ezer köbméterenként, megszakította a tárgyalásokat. Miután az orosz monopólium új szerződés hiányában leállította a szállításokat, Ukrajna január 7-én beszüntette az orosz gáz továbbítását Európába. Időközben Moszkva piaci árat kér, Ukrajna viszont emelni akarja a 2010-ig szerződésben rögzített tranzitdíjat.
   
Azóta csak a kölcsönös vádaskodások hallhatók, s egyre inkább kikristályosodik, hogy a tranzit leállításának oka főleg az ukrán belpolitikában, a szenvedélyesen Nyugat-barát és oroszellenes Juscsenko elnök és a némileg józanabb Timosenko ellentétében keresendő. 
   
Alighanem részben a Putyin-Timosenko tárgyalás eredményétől függ a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által javasolt csúcs kimenetele is. Ezzel kapcsolatban még szombaton reggel is az volt a fő kérdés, hogy kik vesznek részt rajta. Bizonyos, hogy az Európai Uniót Andris Piebalgs energiaügyi biztos és Martin Ríman, a soros elnöki tisztséget betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere képviseli. Bizonyos az is, hogy Juscsenko ukrán elnök elutasította Medvegyev meghívását. Nem volt biztos azonban még szombat reggel sem, hogy az ukrán kormányfő részt vesz-e az értekezleten. Szombat reggeli ismeretek szerint számos ország nem küld egyáltalán senkit, hanem az EU álláspontját szándékozik elfogadni - mint Magyarország -, más országokat viszont az illetékes miniszterek képviselnek majd.
   
Medvegyev szerint a cél a tranzit újbóli beindítása, továbbá olyan mechanizmus kidolgozása, amely a jövőben kizárja a hasonló válságokat.
   
Az uniós államok gáztársaságai orosz javaslatra késznek mutatkoznak arra, hogy konzorciumot hozzanak létre a műszaki gáz költségeinek fedezésére, amely Putyin pénteki közlése szerint negyedévente közel 800 millió dollár.
   
Az EU viszont kilátásba helyezte: amennyiben a hétvégén nem sikerül beindítani a gázszállításokat, felülvizsgálja Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő kapcsolatait.