Obama: a gázai incidens segítheti a békefolyamatot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tragikus incidensnek nevezte a Gázai övezetbe segélyt szállító török hajók elleni izraeli támadást az amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában, megjegyezve, hogy Izraelnek jogos biztonsági aggodalmai vannak a Hamász vezette Gázai övezet kapcsán.

Barack Obama a csütörtöki exkluzív interjúban megkérdőjelezte a Gázai övezet izraeli blokádját. Azt mondta, a blokád gátolja az embereket abban, hogy élhessenek a gazdasági lehetőségekkel. Kifejezte ugyanakkor, az incidens lehetőséget jelenthet a közel-keleti békefolyamat előmozdításához. Ez a megközelítés ellentétes azokkal a véleményekkel, amelyek szerint az incidens nemhogy elősegíti, hanem hátráltatja a múlt hónapban kezdődött izraeli-palesztin közvetett egyeztetéseket.

Obama szavai kormányának eddig óvatos álláspontját tükrözték: Washington nem volt hajlandó csatlakozni ahhoz az általános nemzetközi véleményhez, amely elítélte az izraeli támadást. A kilenc halottat követelő kommandós támadásban egyébként egy amerikai állampolgárságú török személy is meghalt.

Az elnök - aki a Larry King Live című nagy sikerű éjszakai interjúműsor 25. születésnapja alkalmából adott interjút a házigazdának, Larry Kingnek - elsősorban az amerikai közvéleményt leginkább érdeklő témáról, a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófáról beszélt. Obama - aki pénteken ismét, az április 20-i platformrobbanás óta harmadízben az öböl térségébe látogat - az eddigi legkeményebb szavakat használva kifejtette: dühös az öbölbeli helyzet miatt, szerinte a BP nem reagált kellő gyorsasággal az olajszennyeződésre. 

"Ez arra a példa, amikor valakik nem gondolták át tetteik következményeit" - fogalmazott, de hozzátette, hogy a dühöngés nem rendezi a problémát. Obama, akire egyre nagyobb nyomás nehezedik az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófájának mielőbbi megoldása érdekében, korábban nem bírálta így a tragédia fő felelősének tartott BP-t. Az Obama-kormányt az ellenzék azzal vádolja, hogy késedelmesen reagált a katasztrófára, az elnök viszont minden nyilatkozatában az üzeni, kormánya az első naptól fogva a helyzet magaslatán volt, hajókat és katonákat küldtek a térségbe, miniszterei a helyszínre utaztak a kárelhárítási műveletek felügyeletére. Obamát olyan bírálatok is érték, hogy érzelemmentesen viszonyul az ökológiai katasztrófával fenyegető szennyeződésre.