Megérkezett az első ENSZ-segély a kirgizisztáni menekülteknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megérkezett szerdán Üzbegisztánba az első nemzetközi segélyszállítmány, amelyet az etnikai alapú kirgizisztáni erőszakcselekmények menekültjei között osztanak szét.

A repülőgép a Kelet-Üzbegisztáni Andizsánban szállt le, és 800 sátrat hozott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) megbízásából. Az üzbég hatóságok szerint 75 ezer üzbég kisebbségi menekült el Kirgizisztánból, ahol a zavargásoknak már 189 halálos áldozata van - ez mintegy hússzal több az előző napi adatoknál -, a sebesültek száma pedig meghaladja az 1900-at, ami a keddi közlésekhez képest újabb kétszáz sebesültet jelent.

Több száz üzbég az erőszakhullám elől menekült volna a szomszédos Üzbegisztánba, de a lezárt átkelő miatt a kirgiz-üzbég határ egyik szakaszán rekedt. Az erőszakos cselekmények egyik fő helyszínétől, Ostól alig öt kilométerre fekvő, határ menti Velkeszem településen a többségében nőkből, gyerekekből álló tömeg a nagy hőségben körbe vette a hidat, amelyet útakadályokkal és szögesdrótokkal zártak el hatóságok a forgalom elől. A területen alig hat sátor áll, sokan a földön alszanak, nincs hova húzódni az eső elől. Vizet az emberek egy régi, rozsdás esőmedencéből mernek. A menekültek elmondták, hogy nem bíznak a kirgiz katonákban és rendőrökben, "akik Os városát temetővé változtatták". A menekültek Üzbegisztán segítségét kérik, amely viszont lezárta a határt miután százezernél is több ember érkezett területére Kirgizisztánból.

Egy nő elmondta, öt napja nem érkezett senki, hogy segítséget nyújtson nekik. Szerencse, hogy Üzbegisztán a sebesülteket még befogadja. Az emberek azonban éhesek és szomjasak. Nincsenek gyógyszerek sem. Csak az üzbég hatóságoktól remélhetnek segítséget - tette hozzá kétségbe esve. Egy dolgot követelnek, hogy Üzbegisztán nyissa meg a határt, legalább a nők és a gyerekek számára, hogy egy kis időre biztonságban érezhessék magukat. A szervezet még két repülőgépet küld a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságba.

Helyszíni források szerint szerdán is folytatódott a lövöldözés a dél-kirgizisztáni Osban, ahol a napok óta tartó etnikai zavargások kaotikus állapotokat okoztak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kirgiz hatóságok állítólag nem engedik visszatérni azokat az üzbégeket, akik meggondolták magukat és hazatérnének.